Met de carrière van de Vlaamse actrice Eva Van Der Gucht (34) gaat het goed. Op het moment is ze in de Vlaamse zalen met Tot altijd, een film van regisseur Nic Balthazar over euthanasie. In de Nederlandse zalen speelt de actrice juf Ina in de film Akkie, coole kinderen huilen niet.

De 11-jarige Akkie krijgt te horen dat ze leukemie heeft. Voor de avant-première tijdens de 24ste editie van het Europees Jeugdfilmfestival én voor de presentatie van het in Nederland immens populaire gelijknamige jeugdboek uit 1999, dat nu voor het eerst ook in Vlaanderen uitkomt, is Van Der Gucht speciaal naar haar thuisstad Antwerpen afgereisd.

Als ik na afloop van de première naar Eva Van Der Gucht toeloop voor een interview, lijkt het alsof ze geëmotioneerd is na de aangrijpende film over leukemie. Snuitend in haar zakdoek en met rode ogen stelt ze zich aan me voor. "Nee joh", ontkracht ze, "ik heb alleen deze week een verkoudheid opgelopen, niks aan de hand." Zelf moet ik wel nog even bekomen.

Even slikken

Akkie, coole kinderen huilen niet gaat over het stoere meisje Akkie dat samen met haar ouders en klas worstelt met de ziekte. Het is een behoorlijk heftig thema voor een kinderfilm. Toen Van Der Gucht voor het eerst de film zag, moest ze ook even slikken: "Maar ik heb me groot weten te houden. Dat was tijdens het draaien soms wel anders. De scènes in het ziekenhuis worden gedraaid met écht zieke kindjes. Ze zijn allemaal in de bloei van hun leven, maar doodziek. Staan wij daar een beetje een film te maken. Als ik dan 's avonds thuiskwam, na een hele dag in het ziekenhuis, dan had ik het er wel moeilijk mee. Gelukkig was de film niet alleen zwaar. Er zit veel humor in de film: het leven van Akkie wordt gevierd, dat maakt het allemaal draaglijker."

Zondagskind

De vraag dringt zich op of de actrice zich gemakkelijk kan inleven in de situatie. "Godzijdank ben ik tot nu toe vrijgesteld van grote verliezen, ellende of enorme tegenslagen." De enige die in haar omgeving is overleden toen ze jong was, is haar opa. "Ik kan mezelf dus gelukkig prijzen. Een echt zondagskind ben ik, zoals ze dat in Nederland zeggen. Ik kan het me dus moeilijk voorstellen om op zo'n jonge leeftijd iets dergelijks door te moeten maken als Akkie, het lijkt me verschrikkelijk."

Jonge acteurs

Ook voor jonge acteurs moet het niet makkelijk zijn geweest om zich in te leven. Zeker voor hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, die de rol van Akkie vertolkt. Voor haar rol heeft ze haar lange blonde lokken moet afscheren. Het haar heeft ze gedoneerd aan een pruikenmaker. Volgens Van Der Gucht werden de kinderen goed begeleid tijdens de opnames. "Ook de kinderen in het ziekenhuis die echt te kampen hebben met de vreselijke ziekte. Ze waren allemaal dolenthousiast om in een film te mogen spelen. Allemaal hadden ze het boek gelezen. Het is namelijk een van de grootste kinderboekklassiekers van Nederland. Ook hebben ze samen met Jacques Vriens, de auteur en voormalig docent, die zijn verhaal baseerde op zijn eigen ervaring met een leerling, het boek besproken. De jonge acteurs hebben ook nog eens workshops gevolgd voordat de opnames begonnen."

Uiteindelijk is het acteren met kinderen het mooie aan haar rol als juf Ina. "Ondanks dat ik even moest wennen aan het feit dat negentig procent van mijn tegenspelers kinderen zijn, was het uiteindelijk heel inspirerend. Zij spelen heel anders dan volwassenen. Ze duiken volledig in hun rol. Nog meer dan volwassenen, die blijven altijd wel enig bewustzijn houden dat ze bezig zijn met een personage neerzetten. Kinderen verliezen dat besef als ze spelen. Ze snappen bijvoorbeeld ook niet dat het geen zin heeft om met hun armen te zwaaien als ze close-up in beeld zijn."

Hollandse tongval

Tijdens het interview schippert de actrice geregeld tussen een Noord-Nederlands en Vlaams accent. Als ze erachter komt dat mijn roots in Noord-Brabant liggen, zet ze haar verhaal moeiteloos voort met een Hollandse tongval. Ze woont al sinds haar studietijd in Amsterdam. Inmiddels woont Van Der Gucht samen met haar vriend, de Vlaamse regisseur Domenico Mertens. Van haar dubbele nationaliteit maakt ze in haar werk dankbaar gebruik. Op haar cv staan veel Nederlandse producties, maar ze heeft ook geregeld klussen in België. Momenteel is ze bijvoorbeeld bezig met een herneming van Shakespeare's Othello bij het Vlaamse theatergezelschap De Spelerij. "Met de moderne herwerking van het stuk proberen we het ook toegankelijk te maken voor jongeren. We hebben bovendien voor de voorstelling ook lesmateriaal ontwikkeld en we geven workshops aan jongeren."

Volgens Eva mag er wel wat meer samenwerking komen tussen Nederland en België. Dat er bijvoorbeeld een Nederlandse remake is gekomen van de film Loft (2010), vindt ze belachelijk. "We kunnen elkaar toch allemaal verstaan. Het geld dat daarin wordt gestoken, kun je beter besteden aan het maken van andere mooie films." Eva zet zich daarom in voor een project dat afgelopen jaar is begonnen op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Daarbij worden er één dag lang alleen maar Vlaamse films getoond. Het project duurt vier jaar en vanaf volgend jaar zal het ook op het Filmfestival Gent van start gaan.

Het beste advies dat Van Der Gucht kan meegeven aan jonge acteurs en actrices: "Als je nog net zo jong bent als Akkie, ga dan naar een jeugdtheaterschool, dat heb ik ook gedaan. En héél belangrijk is ook om veel naar het theater te gaan en veel films te zien. Kijk naar hoe anderen het doen en leer daarvan."

Of er tot slot nog projecten in de planning staan om naar uit te kijken? Van Der Gucht lacht breeduit: "Nou, ik ben vooral druk bezig met mijn huwelijk. In juni ga ik trouwen. Met de man die net de autosleutels kwam halen. Daar kijk ik nu het allermeest naar uit."

 

 

 

BIOGRAFIE
Eva Van Der Gucht
wordt geboren op 1 september 1977 in Mortsel. Ze verhuist naar Amsterdam om aan de Kleinkunstacademie te gaan studeren. Daar zit ze in dezelfde klas als onder meer Carice van Houten. Ze is nog bezig met haar studie als ze gevraagd wordt voor de hoofdrol in de Vlaamse film Iedereen beroemd! (2000), die een Oscarnominatie in de wacht sleept. Nederlanders kennen Eva vooral van de films Snowfever (2004) en Knetter (2005), de tv-serie S1ngle (2008-2010) en haar rol in de verfilming van het boek Dik Trom (2010). Daarnaast staat Van Der Gucht regelmatig op de theaterplanken.

© 2012 - StampMedia - Marieke Van Schoonhoven, 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 02/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 02/03/2012