ANTWERPEN - De Antwerp Convention vond op 28 april plaats in Antwerp Expo. Naast ontmoetingsplek voor science fiction- en fantasy-liefhebbers was de beurs een trekpleister voor cosplayers.

Cosplayers verkleden zich in hun favoriete personage van een comicbook, film of tv-serie en proberen deze figuren zo goed mogelijk na te bootsen. De uitgebeelde personages gaan van SuperWoman tot Hello Kitty. Binnen ontmoeten de bezoekers elkaar als gelijkgezinden. Buiten de expo worden ze echter vaak geconfronteerd met vreemde blikken, verkleed of niet. Gazet van Antwerpen kopte zelfs met 'Freaks komen buiten'. Waarom wordt er neergekeken op deze subcultuur? Klopt het stereotype van de wereldvreemde nerd die geilt op ongeïnteresseerde modellen in onthullende kostuums? Worden ze daarom als freaks en geeks afgeschilderd?

Grenzenloos

Volgens Emma Degrauwe (19), en Fionna May (20), klopt deze gedachte allesbehalve. “Wij verkleden ons als personages die we kennen en leuk vinden”, zegt Degrauwe. “Niet alleen meisjes verkleden zich, ook de jongens. We doen het vooral voor de fun. De positieve reacties die we krijgen op onze kostuums, zijn ook wel leuk”, vervolgt May.

Lennart Vandoorne (19): “Ik ben hier als de mannelijke versie van de Japanse Hatsune Miku. In cosplay kan ik kiezen wie of wat ik ben. Ik kan dus zonder probleem een mannelijke versie van een vrouwelijk personage spelen.” De vrijheid binnen cosplay is oneindig. Alles mag en alles kan. Zo wandelt Jakub Jaros (18) rond in een roze jurk. “Ik ben eigenlijk verkleed als een mannelijk personage van de anime-reeks Black Butler. Undercover als een vrouw gaat hij op zoek naar een crimineel. Ik schaam mij er zeker niet voor om in een jurk rond te lopen. Ik word vooral aangesproken door meisjes die de jurk en de haren heel mooi vinden.”

Voor jong en oud

Op cosplay staat geen leeftijd, dat bewijst Silvia Marshal, 54 jaar. “Vier jaar geleden vroeg mijn zoon om mee te doen aan een conventie. Ondertussen doe ik het met veel plezier en ontwerp en maak ik mijn kostuums zelf. Het is mijn manier om even te ontsnappen aan de echte wereld.”

Minderheid

Naast bezoekers en cosplayers zijn er ook verkopers, promotors en artiesten aanwezig op de conventie. Isabel Baele (25) van illustratiebedrijf Webbelart vertelt over het imago van de bezoekers. “De meerderheid van bezoekers aan mijn tafel zijn natuurlijk mensen die kijken en misschien iets kopen. Ook heb ik mensen die zeer enthousiast zijn over mijn werk en waar ik dan een babbeltje mee sla. Heel gewone mensen dus. Soms zijn er wel die niet geloven dat ik, als vrouw, mijn illustraties zelf maak. Af en toe durven ze me zelfs tips te geven. Gelukkig zijn dat soort figuren in de minderheid.”

Conventies zoals deze verschillen dus helemaal niet zo veel van andere beurzen. Het draait allemaal om mensen met dezelfde interesses die deze met elkaar willen delen. Een voetbalsupporter draagt het nummer van zijn favoriete speler op de rug en de kleuren van zijn favoriete club op het gezicht. Een cosplayer draagt de outfit van zijn of haar favoriete personage.

© 2013 - StampMedia - Joris Bocken


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 04/05/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/05/2013