ANTWERPEN - De cruiseferry Pont-Aven lag op 25 en 26 december voor de allereerste keer in Antwerpen aangemeerd voor een bezoek aan de stad en de kerstmarkt. Met de komst van het schip werd ook het Antwerpse cruiseseizoen voor 2013 afgesloten.

Op 25 en 26 december 2013 lag de cruiseferry Pont-Aven van de Franse rederij Brittany Ferries voor de allereerste keer – het wordt ook wel eens de ‘maiden call' genoemd - in Antwerpen aangemeerd. Normaal gezien vaart het 185 meter lange schip op zijn vaste routes tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Spanje, maar de rederij besloot voor enkele feestcruises af te wijken van het normale vaarschema. Op deze manier konden de passagiers bij ons genieten van een bezoek aan de Antwerpse kerstmarkt en de rest van de stad. Rond Nieuwjaar vaarde het schip ook nog een speciale cruise naar Rouen in Frankrijk.

De Pont-Aven is geen cruiseschip maar een cruiseferry. Een cruiseferry verschilt van een gewoon cruiseschip doordat het ook de mogelijkheid heeft om auto's en vrachtwagens mee te nemen. Hiervoor beschikt het schip over drie autodekken waarop 650 voertuigen kunnen staan. Maar daarbuiten is het interieur niet anders dan op vele cruiseschepen. Zo heeft ook de Pont-Aven een cinema, een zwembad, een spa, een casino en nog vele andere faciliteiten aan boord. In totaal kunnen telkens 2.400 passagiers genieten van alle mogelijkheden op het schip.

In april 2003 begon de Duitse scheepsbouwer Meyer Werft in Neder-Saksen met de bouw van de Pont-Aven. Deze werf is gespecialiseerd in het bouwen van passagiersschepen. Amper tien maanden na de start van de bouw werd het schip in februari 2004 aan Brittany Ferries afgeleverd.

Met de overnight call van de Pont-Aven werd ook het cruiseseizoen van Antwerpen voor 2013 afgesloten. In totaal mocht de stad dit jaar 16 aanlopen ontvangen van 12 verschillende schepen. Dat is aanzienlijk minder dan in 2012 toen er nog 26 schepen een bezoek brachten. Maar het ziet er naar uit dat deze terugval meer dan goed gemaakt zal worden in 2014. Momenteel staan er namelijk al 27 aanlopen geboekt, waarvan 6 schepen voor het eerst naar Antwerpen komen. Hierbij behoren enkele grote luxueuze cruisejachten.

© 2014 - StampMedia - Tekst en foto's: Sebastiaan Peeters


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 09/01/2014