Deze zondag zijn we toe aan de veertigste editie van de Dag van de Landbouw. Rob Dierckx en Ingrid Lenaerts runnen een modern melkveebedrijf in Geel. Zondag stellen ze hun boerderij open voor het grote publiek. Aan hedendaagse landbouw doen en tegemoetkomen aan strenge milieunormen: boeren hebben het vandaag niet gemakkelijk. “We hadden onze dieren liever bij ons op de boerderij gehouden.”

“We beginnen elke ochtend om 5 uur met het melken en voeren van de koeien”, zegt Rob Dierckx. “Dan beginnen de dagelijkse werkzaamheden zoals het instrooien van de koeien en kalfjes. Een groot deel van ons jongvee staat op een externe locatie. We hadden onze dieren liever bij ons op het bedrijf gehad, maar omwille van het stikstofakkoord is het heel moeilijk om aan uitbreiding te doen. Het zou voor ons een groot verschil maken als we de dieren bij ons op de boerderij zouden kunnen houden.” 

Het is voornamelijk de intensieve veeteelt die voor een stikstofoverschot in Vlaanderen zorgt. Meer dan tachtig procent van de (vaak Europees beschermde) natuur lijdt daaronder. Om de stikstofuitstoot te verminderen neemt de Vlaamse regering strenge maatregelen. Zo wil ze tegen 2030 de varkensstapel verminderen met dertig procent. Daarnaast zou tegen 2025 zo’n veertigtal ‘rode bedrijven’ de deuren moeten sluiten. Dat zijn landbouwbedrijven die een negatieve impact hebben op de natuur door een te grote hoeveelheid stikstofuitstoot. 

 

Het is voornamelijk de intensieve veeteelt die voor een stikstofoverschot in Vlaanderen zorgt. Meer dan tachtig procent van de (vaak Europees beschermde) natuur lijdt daaronder
De voerrobot van Ingrid en Rob

Voerrobot

Ingrid Lenaerts: “De landbouwsector maakt een belangrijk deel uit van onze maatschappij. Achter het drinken van een glas melk zit een heel verhaal. Een groot deel van de bevolking is zijn voeling met de hedendaagse landbouwsector kwijt. Er zijn mensen die denken dat een boer vandaag nog steeds op klompen loopt met een schup in de hand. Terwijl hier de hele dag een voerrobot op rondrijdt die het eten van de koeien elk anderhalf uur wat dichter schuift, zodat ze altijd eten hebben. Heel wat mensen schrikken ervan dat wij mee evolueren met de tijd.”

“De voerrobot vertrekt elk anderhalf uur vanuit zijn startpositie en duwt het voer van de koeien dichter bij elkaar”, legt Dierckx uit. “Een koe zoekt van nature in het voer het beste of lekkerste stukje. Daardoor maakt ze instinctief gaten in het voer. De robot zorgt ervoor dat het voer minder ontmengt en dat de koe de hele dag hetzelfde eten krijgt. Elke keer dat de robot passeert, zijn de koeien toch geprikkeld om van het voer te komen eten."

Farm Fun

Naast het melken van de koeien organiseren Ingrid en Rob teambuildingactiviteiten voor jong en oud. Met hun FarmFun concept willen ze mensen dichter bij de natuur brengen. Dat doen ze door binnen- en buitenactiviteiten te organiseren, waaronder katapultschieten en kruiwagenracen. 

Lenaerts: “We ontvangen voornamelijk mensen uit het bedrijfsleven en in het weekend komen er ook veel vrijgezellen. Je kunt hier drie uur lang spelletjes spelen, iedereen kan deelnemen op eigen tempo. Op die manier brengen we ze dichter bij de landbouw. Dat vinden we heel belangrijk. Zondag laten we bezoekers ten volle proeven van onze wereld. We geven een rondleiding op de boerderij en er is kinderanimatie voorzien. De Landelijke Gilde en Ferm zorgen voor bourgondisch farmood.”  

vorige volgende