'Dagen Zonder Vrees' is volgens Jeroen Baert, ingenieur en cartoonist uit Leuven, hét antwoord op de manier waarop media omgaan met terreuracties. Baert heeft op sociale media een oproep gelanceerd om te leven zonder angst. “We mogen Parijs en Verviers niet vergeten, maar we mogen ons ook niet opsluiten.”

Dinsdagochtend op Radio 1 en op sociale media sinds dinsdagmiddag: het evenement 'Dagen Zonder Vrees'. Initiatiefnemer Jeroen Baert wil iedereen aansporen om mee te doen. "En we mogen nog spekskes eten ook", schrijft de doctoraatsstudent op de Facebookpagina. "Maar eigenlijk wil ik met deze ludieke actie gewoon zeggen: het valt verdorie allemaal nog wel mee!"

Het terreurdreigingsniveau blijft nochtans op drie, er zijn extra veiligheidsmaatregelen bij evenementen en meer agenten (of para's) op straat, joodse scholen blijven dicht... De regering heeft veel maatregelen klaar tegen terrorisme en radicalisme. Radio, televisie en kranten berichtten er gretig over. Volgens Baert wil de media ons alleen maar angst inboezemen. “Of in hun woorden: de mensen alert en waakzaam maken.”

Waakzaam

“Maar hoe ben ik waakzaam?”, vraagt Baert zich af. Hij vindt dat onze angst irrationeel is. “De kans is 1.000 keer groter dat ik morgen omver wordt gereden door een bus, dan dat ik omkom door een terroristische aanslag. We kunnen ons moeilijk tegen alles gaan wapenen.”

Na de aanslagen in Londen, intussen bijna 10 jaar geleden, werd het terreurdreigingsniveau ook verhoogd. Toen werden zelfs alle vuilbakken uit de metrostations gehaald. Een angstklimaat waar Baert niet in wil leven. “We mogen niet vergeten wat er gebeurd is in Parijs en Verviers, maar we mogen ons ook niet opsluiten. Op deze manier gaan we onszelf gijzelen”, verzucht Baert.

Vlees wordt vrees

Baert vond inspiratie in de vastenperiode. 'Dagen Zonder Vlees', een bewustzijnscampagne om vegetarisme te promoten, bracht Baert op het idee om deze actie op poten te zetten. Via een tweet stelt hij dat onze maatschappij hier ook nood aan heeft. "Angst verkoopt en dat weten de media maar al te goed. Door elke dag te berichten in de kranten komt terrorisme opeens heel erg dichtbij, maar we zijn niet in oorlog!"

"Ik wil niet dat mensen bang worden en denken dat om elke hoek een terrorist kan staan", besluit Baert. Het Radio 1-programma 'Hautekiet' pikte zijn pleidooi op. Aan u nu om te kiezen of u angstig blijft of niet.

© 2015 - StampMedia - Ornella Schreurs




Dit artikel werd gepubliceerd door Invlaanderen.be op 10/02/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 11/02/2015