Acht tieners tussen dertien en achttien jaar worden samengebracht voor een theaterstuk. Ze vertellen ons hoe het voelt om als zwarte jongere in Vlaanderen te leven. De jongeren werden allemaal gecontacteerd door schrijfster Dalilla Hermans. Het theaterstuk speelt in Antwerpen en Gent tussen 3 maart en 24 april.
Het doel van de voorstelling is jonge meisjes alert te maken dat het niet makkelijk is om door het leven te gaan met een donkere huidskleur. Met hun verhaal willen ze als groep hun vreugde delen, maar ook hun pijn. Het verhaal is gebaseerd op hun eigen leven. De meisjes van Us (K)now zijn samen een midweek weggeweest, en het is daar waar Dalilla de inspiratie vond voor het stuk. Volgens Amani is het hun verhaal dat ze willen delen met iedereen. Ze hebben een gemeenschappelijke interesse die hen samenbrengt.
Waarom wilden jullie zo graag meewerken aan dit stuk?
Tiazaë (18): “Ik werd opgebeld door Dalilla Hermans die jongeren zocht in haar omgeving. Toch wisten sommigen van onze groep niet wie ze was.Toen ik hoorde waarover het stuk zou gaan, was ik superenthousiast.”
Wat is jullie grootste passie?
Ninette (14): “Mijn grootste passie is dansen en dat doe ik al sinds ik klein ben. Het is fijn dat ik dat mag uiten in het theaterstuk. Iedereen heeft zijn eigen manier om zijn gevoelens te tonen. En ik doe dat door te dansen. “
Agnes (18): “Hier heb je ook de mogelijkheden om nieuwe passies te ontdekken, zoals dansen, zingen, theater spelen.”
Eva (15): “Ik vind theater leuk en deze groep maakt het alleen maar leuker. We delen dezelfde ervaring en passie en daardoor voel ik me comfortabel.”
"We zijn er allemaal van overtuigd dat het een effect zal hebben op de mensen.” (Ture, 15)
Hoe ziet jouw ideale theatervoorstelling er uit?
Ture (15): “Ik hoop echt dat dit de mensen zal raken en een open mind zal geven, waardoor ze zullen openstaan voor nieuwe culturen. We zijn er allemaal van overtuigd dat het een effect zal hebben op de mensen.”
Mpho (14): “Ik wil Us (K)now zien bloeien en in de toekomst zelf in meer stukken meespelen.”
Ninette (14): “Ik zou het ook leuk vinden om te kunnen reizen met de groep.”
Amani (16): “Dat zie ik ook als een van onze grootste dromen.”
Waarom is een andere cultuur kennen volgens jou belangrijk in onze samenleving?
Zuraya (16): “Wij leven in een multiculturele samenleving met verschillende culturen waar je van kan leren. Ik wil ook meegeven dat Afrika een continent is en geen land, want dat wordt vaak nog wel eens verward.”
De jonge dames stralen passie en enthousiasme uit voor het theater, wat ook tot uiting komt tijdens het theaterstuk.