Het Belgische kampioenschap indooratletiek vindt dit weekeind plaats in de Topsporthal in Gent. Daniël Segers, topfavoriet bij de cadetten, kan wegens een enkelblessure niet deelnemen. "Ik wilde graag nog twee persoonlijke records scherper stellen."

Daniël Segers is vijftien, maar op zijn palmares prijken reeds drie Belgische records. Begin januari verbrak hij het record op de 300 m indoor en ook het record verspringen staat op zijn naam. Zaterdag 13 februari verbeterde hij nog het zeskamprecord van Arne Broeders uit 2008 met liefst 300 punten.

Het geluid van een paar krukken begeleidt zijn aankomst in de cafetaria van de Topsporthal in Gent. Segers komt net terug van een afspraak in het ziekenhuis, waar het slechte nieuws bevestigd werd. Zijn rechtervoet is verpakt  in een donkerblauw gips.

Wat is er gebeurd?
Daniël Segers: Tijdens de training polsstokspringen heb ik mijn stok verkeerd geplaatst, waardoor ik terug naar achteren vloog en mijn enkel omsloeg. Er is gelukkig niets gebroken, maar mijn groeischijf is wel geraakt. Ik zal nog tot eind mei niet aan competities kunnen deelnemen.

Terwijl je waarschijnlijk wou pieken dit weekend.
Segers (knikt): Ik keek heel erg uit naar het Belgisch kampioenschap, waar ik nog twee keer mijn persoonlijk record wilde scherper stellen: op de 60 meter horden en bij het verspringen.

Je hebt op je 15 al drie BR’s op je naam. Wanneer koos jij voor atletiek?
Segers: Dat was toen ik de scholenveldloop won. Ik was op dat moment zes jaar oud. Daarna koos ik voor atletiek, net als mijn twee oudere zussen. Die zijn aangesloten bij Eendracht Aalst.

Hoe kwam je op de Topsportschool terecht? Werd je tijdens een wedstrijd gescout?
Segers: Ieder jaar zijn er tests op de Topsportschool. Ik had me ingeschreven en kijk, intussen zit ik in het derde middelbaar ASO. Ik heb vier uur per dag les, de rest is sport. Ik train twaalf tot veertien uur per week.

Je bent een allround atleet. Zo neem je deel aan het meerkamp. Maar wat is je favoriete discipline?
Segers (denkt even na): Ik doe alles graag, daarom doe ik ook meerkamp. Maar mijn favoriete discipline is toch het verspringen.

Wie is je grote voorbeeld?
Segers: Ashton Eaton, de Amerikaanse atleet die het wereldrecord zeven- en tienkamp op zijn naam heeft staan. Ik kijk ook op naar Mike Powell, de wereldrecordhouder verspringen.

Zijn er andere wedstrijden waar je nu naar uitkijkt?
Segers: Ik kijk alleen nog uit naar het outdoorseizoen in de zomervakantie. Dan vinden het BK Meerkamp en het gewone Belgisch kampioenschap plaats, alsook het Vlaams kampioenschap Meerkamp. Daar wil ik het zeker goed doen. Zondag zal ik wel aanwezig zijn om te supporteren, vooral voor mijn trainingsmaatjes aan de Topsportschool.

Waar liggen jouw ambities?
Segers (lacht): Ik wil natuurlijk graag zo ver mogelijk geraken, het zo goed mogelijk doen. Het zou mooi zijn als ik professioneel atleet zou kunnen worden. Volgend jaar is er een officieus Europees kampioenschap. Daar zou ik wel aanwezig willen zijn.

Vooruitblik

Zaterdag 27 februari strijden de junioren en de beloftes om de Belgische gouden medaille. Het wordt onder meer uitkijken naar het juniorenduel kogelstoten tussen Ilya Defrère en Matthias Quintelier. Sprintrevelatie Kobe Vleminckx zal op de 60 meter te bewonderen zijn.

Bij de meisjes maken de internationale atleten Chloë Beaucarne, Hanne De Baene en Hanne Maudens hun opwachting. Ook bij de beloften belooft het spannend te worden, vooral bij het hinkstapspringen bij de jongens. Orphée Depuydt, Ine Hugaerts en haar clubgenoten Jolien Leemans, Noor Vidts, Katelijne Lyssens en Elien de Vocht behoren bij de meisjes tot de topfavorieten.

Zondag zijn de cadetten en de scholieren aan de beurt. Zonder Daniël Segers is het uitkijken naar de andere recordhouder bij de cadetten: Louis Vandermessen. Bij de meisjes zal het spannend worden tussen meerkampkampioene Nina Hespel en favoriete Lynn Beck. Jorg Vanlierde en Sven Van Den Bergh zijn de twee recordverbeteraars bij de scholieren. Eliott Crestan won onlangs het BK in alle categorieën en komt nu in zijn leeftijdscategorie uit. Hij loopt zijn vertrouwde 800 meter.

Bij de meisjes-scholieren werden nog geen records verbeterd, maar daar zou zondag verandering in kunnen komen.

© 2016 – StampMedia – Tess Van Linden