Na de terugkeer van het ondertussen erg gewaardeerde vinyl, probeert nu ook de audiocassette het opnieuw op de markt. Deze goedkope en tastbare geluidsdrager geeft een karakter aan het geluid en de muziek die bands zoals Haim, MGMT en The Gaslight Anthem zeker kunnen smaken.

rewind Rewind

Anno 1963 verscheen de compactere en draagbare vorm van de langspeelplaat op de markt. De eerste cassette, geproduceerd door Phillips in Hasselt, was een feit en de band ging aan het rollen.

Algauw werden de cassettes aan de lopende band geproduceerd en gedistribueerd, al dan niet legaal. Sommigen herinneren zich hun eerste zelf gekopieerde cassette van de Zweedse popgroep ABBA of de legendarische groep The Beatles, vakkundig gesampled uit een gevarieerd aanbod aan kwaliteitsvolle radio-opnames. Je kon er ook een liefdesaanzoek mee doen in de vorm van de mixtape, of gewoon als gepersonaliseerd kerstcadeau aanbieden.

Dankzij de opkomst van de Walkman in de jaren 80 kon je je muziek op de plastieken rechthoek overal mee naartoe nemen. Waar je eerst nog manueel van de A- naar de B kant moest wisselen om verder van je muziek te kunnen genieten, werd ook dit niet veel later geautomatiseerd, weliswaar met een onderbreking van acht seconden.

Pause Pause

Niet alles bleek echter even efficiënt. Als je geluk had, kon je soms maandenlang je cassettespeler niet gebruiken omwille van die ene cassette die was blijven steken. En als je hem er als bij wonder toch met een schroevendraaier uit kon halen, was hij meestal niet meer te redden.

Deed je toch liever niet onmiddellijk afstand van je geliefde cassette, dan was er voor de doorzetters de optie om verder aan de slag te gaan met de schroevendraaier, het potlood of de kleine vinger om per kwartslag de tape terug in de band te draaien. Als ook dit niet lukte, hadden de kinderen er een spel tapetrekken bij.

Play Play

Tegenwoordig is alles echter gedigitaliseerd. Je beluistert je lievelingsmuziek in een muisklik, downloadt alles in HD en deelt je voorkeur via sociale media als Facebook, Twitter, YouTube en Spotify. In een tijd waarin alles met de computer gebeurt en zelfs de toekomst van de cd op het spel staat, rest de vraag waarom de populariteit van de minderwaardige cassette wel zou stijgen.

Nu er vijftig jaar gepasseerd is, is de cassette niet meer zo gemakkelijk te verkrijgen. Voeg daaraan de fragiliteit van het medium toe en je hebt een waar collector’s item voor muziekliefhebbers met nostalgie naar de jaren 80 en 90.

Op 7 september van dit jaar werd de eerste Cassette Store Day georganiseerd in samenwerking met cassettewinkels in het Verenigd Koninkrijk en Amerika om de terugkeer te vieren. Het promoten van deze goedkope vorm van distributie gebeurt haast vanzelf met bands als Haim, MGMT en The Gaslight Anthem die hun muziek niet alleen op vinyl of op digitale drager aanbieden, maar ook kiezen voor de cassette.

De geïllustreerde kaft, het plastieken doosje en de compacte cassette zorgen voor een authenticiteit die niet te vergelijken valt met de namaak iPhone hoesjes die deze proberen te evenaren. En aangezien de meeste stereo- of radiotoestellen vandaag nog steeds met een cassettespeler verkocht worden, is het misschien tijd om die nieuwe docking station te vervangen door de goede oude gettoblaster.

© 2013 - StampMedia - Carolina Rowicki


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/12/2013