Op het Koninklijk Paleis heeft de Kruiskenshoeve donderdag de Koningin Mathildeprijs 2015 gewonnen. Het project is een hoeve, waarop jongeren uit de bijzondere jeugdzorg enige tijd krijgen om tot rust te komen. "Heel wat initiatieven tonen aan dat er bij jongeren op het terrein echt een wil is om een actieve rol te spelen in de maatschappij."

Het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, rijkt jaarlijks een prijs uit aan organisaties die zich engageren voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Uit meer dan 200 dossiers werden zestien projecten geselecteerd, waarvan de Kruiskenshoeve uit het Oost-Vlaamse Sint-Laureins dit jaar gekozen werd als winnaar. Bekijk de videoreportage van het project:

Time-out

De Kruiskenshoeve is een initiatief dat jongeren uit de bijzondere jeugdzorg helpt. De jongeren zijn op de hoeve weg van alle drukte en kunnen een time-out nemen. Door mee te helpen in de moestuin ondervinden ze wat het betekent om te geven en te ontvangen. Ze kunnen hun talenten ontdekken en leren om verantwoordelijkheid op te nemen. Zo’n 250 jongeren kunnen jaarlijks één of meerde dagen op de boerderij tot rust komen.

Het initiatief werd opgericht door Robert Accoe, een voormalige Gentse jeugdrechercheur. Hij was vereerd om de prijs mee in ontvangst te nemen uit handen van koningin Mathilde. “Het is een beloning voor ons werk. Wat me het meest geraakt heeft, zijn de oprechte woorden van de koningin. Ze is echt begaan met de jongeren en daarom is deze prijs zo belangrijk voor ons. Jongeren hebben het vandaag niet makkelijk in onze maatschappij. Er zouden meer initiatieven moeten zijn die hen preventief ondersteunen.”

Gregory Van Mele is één van de vele jongeren die op de hoeve rust vond. “Ik heb enorm veel hulp gekregen van Robert. Het feit dat hij er altijd was om over eender welk onderwerp te praten heeft me geholpen. Ik heb ADHD en op school verliep het niet altijd even vlot. Dankzij Robert en zijn Kruiskenshoeve heb ik de rust gevonden die ik op school niet vond. Nu nog help ik Robert af en toe op de hoeve, omdat ik iets wil terugdoen voor de steun die hij mij en vele anderen al die jaren heeft gegeven.”

"Toren van solidariteit"

Het centrale thema van de Koningin Mathildeprijs was dit jaar ‘een positieve kijk op de toekomst’. In totaal werden 207 dossiers ingediend. "Als we de dossiers van alle ingediende projecten op elkaar leggen, zien we letterlijk een toren van solidariteit", sprak kinderpsychiater Peter Adriaenssens, voorzitter van het Bestuurscomité van het Koningin Mathildefonds. De koningin voegde daaraan toe: "Onder die projecten tonen heel wat initiatieven aan dat er bij jongeren op het terrein echt een wil is om een actieve rol te spelen in de maatschappij."

Koningin Mathilde. (© Stefan Lambrechts) Koningin Mathilde. (© Stefan Lambrechts)

Koningin Mathilde stelde dat het "van het allergrootste belang is ervoor te zorgen dat de capaciteiten van jongeren kunnen ontwikkelen. Dat jongeren dromen kunnen koesteren en in alle vrijheid hun talenten kunnen ontplooien, is dat immers niet de normaalste zaak van de wereld?", stelde ze retorisch in haar toespraak.

Unanieme beslissing

Uit alle projecten selecteerde een jury van experten zestien projecten. Elk initiatief kreeg een bedrag van maximaal 15.000 euro. De laureaat werd gekozen door een jongerenjury, die was samengesteld uit leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het College Saint-Michel van Etterbeek. De eindwinnaar kreeg naast een projectsubsidie van 5.000 euro nog eens 10.000 euro extra.

Co-voorzitter Jean Grauwels van het Atheneum kijkt tevreden terug op een unieke samenwerking: “We hebben redelijk snel en unaniem beslist wie de winnaar zou worden. De gesprekken tussen de Franstalige en de Nederlandstalige leerlingen liepen vlotter dan ik verwacht had. Door de deelname aan het project hebben we bovendien nieuwe vrienden gemaakt.”

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650111080983/

© 2015 - StampMedia - tekst: Mandy De Clercq, foto's: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 08/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 08/05/2015