Opstaan, toiletbezoek, koffie laten doorlopen en dan 'ping!': tot voor kort het geluid dat altijd een glimlach op mijn gezicht toverde. Dat is nu verleden tijd, want na vele pogingen probeer ik écht gezond(er) door het leven te gaan. 

Mijn microgolfoven is niet meer wat hij geweest is. Zijn menukaart is beperkt tot het bereiden van gespikkelde havermoutpap. Een bordje stomende brei met onnoemelijk veel superfoods dat mijn hoofd ervan gaat tollen. Voel ik me daarna Superwoman? Helaas. Het verorberen van dit ontbijt brengt mij wel dichter bij het nieuwe doel in mijn leven: de perfectie.

Suikerspinwolk

Vrouwen streven continu naar de ideale maten. En ik ben daar één van. Laat ik mij leiden door het schoonheidsideaal? Als ik wist wat dat woord vandaag betekent, zou ik op de vraag kunnen antwoorden. Het was mijn weegschaal die mij lichtjes liet neerdalen van mijn suikerspinwolk. Maar door één stap opzij te zetten, zijn die ‘kleine’ cijfertjes ook weer verdwenen. Er was meer voor nodig. Door de beroemde H&M BB-collectie, beter bekend als Big is Beautiful, smakte ik met mijn gezicht op de grond. Ik werd letterlijk in een hoekje geduwd, helemaal achteraan in de winkel. Ben ik zoveel kilometers verwijderd van de normale (finish)lijn? Wat ik zag, was een magere collectie voor dikkere vrouwen. Hoe ironisch. Ik nam een random broek uit de kledingrekken en hield ze voor me. Opgelucht dat ik er waarschijnlijk in zou passen, maar teleurgesteld toen ik het maatlabel las. Die BB was duidelijk mijn dada niet.

Sapkuur

Diezelfde avond keek ik naar een documentaire over hoe je kan afslanken via een driedaagse sapkuur. Ik nam een laatste groet aan mijn koekjeskast en ging de uitdaging aan. Afkicken van suikers en vetten bleek echter zwaarder dan ik dacht. Met veel gezeur en gesnurk – ik viel om 8 uur ’s avonds als een blok in slaap – slaagde ik erin. Hallelujah! De eerste hap van mijn appel was overweldigend. Het voelde haast vreemd om opnieuw te mogen kauwen. Maar het meest opvallende was toch wel de zoete smaak op mijn tong. Was een appel altijd al zo zoet geweest?

We zijn nu twee maanden verder. Goede vrienden weten dat ik in het verleden al tientallen diëten heb uitgeprobeerd. Ik ben een quasi-diëtiste op mezelf en sta bekend voor het befaamde jojo-effect. Toch blijft de weegschaal mij deze keer goedgezind. De cijfertjes worden alsmaar kleiner en mijn zelfvertrouwen groter. Sta ik nu dichter bij het schoonheidsideaal? Ik blijf jullie het antwoord verschuldigd. De perfectie is een privilege voor computerspelletjes. Al durven deze ook wel eens crashen. De Romeinen zweren bij een gezonde geest in een gezond lichaam. Met dat in het achterhoofd eet ik lekker verder superhavermoutpap. Njam njam!

© 2015 – StampMedia –  Julie Van den DriesschenDeze column werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 17/09/2015
Deze column werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 17/09/2015