De Antwerpse hiphopgroep Halve Neuro is een rijzende ster in de scene geworden. Wat is hun geheim? "Wij slaan aan omdat we pure hiphop brengen."

Wat is dat toch met Halve Neuro? De Antwerpse hiphopgroep bestaat nog maar een jaar en ze zijn al een sensatie. In de zomer van 2011 kon je ze bijna niet missen. Ze speelden zelfs op Laundry Day en op het Bal van de Burgemeester. Daarnaast stonden ze als grootste naam op het affiche van de tweede zit-TD van de Antwerpse studentenclub Wikings-NSK. Zeer ongewoon voor een hiphopgroep.

Pakt de velo

"Dat optreden was fenomenaal", zegt Nonkel Guy, de dj van Halve Neuro. "Sinds mei zijn we nochtans pas echt op gang geschoten. Met ons nummer Pakt de velo zijn we gelanceerd."

"Mensen denken vaak dat het een marketingstunt was voor de Antwerpse stadsfiets maar wij hebben daarmee niets te maken", zegt LL Congée. "Toen we het nummer schreven, wilden we eerst iets doen rond de Rode Duivels en uiteindelijk zijn we bij de velo uitgekomen. Fietsen is tegenwoordig hip en zo sprongen we op dat thema. Dat was pure improvisatie. Net zoals onze andere nummers."

Toegankelijke hiphop

De groep ontstond, toen 'den Halven', de frontrapper, een oproep deed voor een videoclip. Slechts twee mensen daagden op: Pol 'dirty Bastard' en LL Congée. Het drietal vormde de groep Halve Neuro, inmiddels is de groep met zeven.

"Ik denk dat we aanslaan omdat we pure hiphop brengen", zegt LL Congée. "Onze muziek gaat over dagdagelijkse dingen. Wij maken hiphop daarmee toegankelijk, we rappen in het Antwerps, op een verstaanbare manier. Mc Seckou doet aan slam poetry. Hij schrijft teksten om mensen nieuwe inzichten te geven. Seckou feliciteerde ons omdat wij ons publiek laagdrempelig aanzetten tot nadenken, daar waar hij veel meer moeite moet doen."

Moderne Strangers

"Wij zijn de moderne Strangers", denkt Nonkel Guy. "Alleen gebruiken wij een hiphopbeat." Pol dirty Bastard onderbreekt. "Als je ons met de Strangers vergelijkt, dan moet je Weird Al Yankovic ook vernoemen. Vanwege zijn parodieën." Even ontstaat er discussie tussen de drie, maar een knuffel volgt.

Kettingen en petjes

"Wij haten niemand", zegt Pol dirty Bastard. "Wij hebben ook niets tegen andere rappers met kettingen en petjes en andere accessoires." "Wij luisteren ook naar brede muziek", valt Nonkel Guy bij. "We zijn allemaal in de dertig en hebben altijd hard gewerkt voor onze muziek", gaat LL Congée door. "Nu het plaatje van Halve Neuro klopt, krijgen we respect van de hiphopwereld omdat ze weten dat we er hard voor werken. We zitten al zo lang in de scene, we gaan ondertussen onze eigen gang. We moeten ons niet meer bewijzen en doen alsof we het warm water hebben uitgevonden."

Weg van de kerktoren

Wat brengt de toekomst? "We doen nu nog enkele knallers van optredens en daarna maken we nieuw materiaal voor 2012", zegt Nonkel Guy. "Dat jaar wordt de max." Stilaan treedt de groep ook meer buiten het Antwerpse op. "Ik wil niet onder de kerktoren blijven spelen", meent Pol dirty Bastard. "Waarom spelen we binnenkort niet in Nederland? Daar spreken ze toch dezelfde taal!"

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto: Ruby Van der KooijDit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 4/10/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Vlaamse Rap op 05/10/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 05/10/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door HeadRush op 06/10/2011