Op 24 februari onderwierpen de jongeren van het J-SALK platform in het Limburgse provinciehuis een panel van beleidsmakers aan een vragenvuur. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, Fons Leroy van de VDAB en Urbain Vandeurzen van het Limburgs Ondernemersplatform waren kop van jut. De grootste eis van de jongeren is meer jobs, zo snel mogelijk. Maar, zo stelde Fons Leroy: “We kunnen niet alle jongeren een job geven. Jobcreatie is geen taak van de VDAB."
Leroy ziet heil in stages voor jongeren, met een lage instapdrempel als opstap naar de arbeidsmarkt. "Voor de instapstages komen dan enkel jongeren in aanmerking die al zes maanden werkloos zijn. Ik pleit voor een goedkope stageformule die aan een grote groep jongeren kan worden aangeboden. Daarmee doorprikken we het verhaal van te weinig ervaring dat veel jongeren ons nu vertellen. Als jongeren de mogelijkheid krijgen om zich te bewijzen op de werkvloer, is de drempel om aangenomen te worden ook veel lager", stelt Leroy.
Jobsite schiet tekort
De jongeren zijn ook ontevreden over de werking van de VDAB. “Ik weet dat onze jobsite niet perfect is”, geeft Leroy toe. “We garanderen dat negentig procent van de vacatures klopt, maar we gaan ze niet allemaal controleren. Wij vertrouwen erop dat werkgevers echte vacatures aanbieden. Ik pas voor een model gebaseerd op wantrouwen”, stelt Leroy.
Op de website van de VDAB staan vaak dezelfde vacatures meerdere keren opgelijst. Dat komt volgens Leroy doordat werkgevers hun vacatures naar verschillende uitzendbureaus sturen. Die komen daarna allemaal bij de VDAB terecht. “We hebben op de website een rode knop geplaatst waarmee werkzoekenden foutieve informatie of misleidende vacatures kunnen melden”, zegt hij.
Het vertrouwen is nochtans ver te zoeken bij de jongeren. “Het is niet eerlijk dat de werkgevers niet gecontroleerd worden, terwijl dat voor de werkzoekenden wel het geval is”, zegt een jongedame van de Kristelijke Arbeidsjongeren (KAJ). “Wij voeren regelmatig actie aan de ingang van interimkantoren. Morgen zullen we met een rode knop aan het VDAB-kantoor komen staan”, klinkt het vastberaden.
Samenwerking
Volgens minister Jo Vandeurzen is het sleutelwoord samenwerking. “We moeten een horizontaal beleid voeren met samenwerking tussen de overheid, de jongeren en de VDAB. De huidige situatie is vergelijkbaar met de periode na de sluiting van de mijnen. Toen werd er ook actief samengewerkt met de werkzoekenden. We moeten dus niet alleen een economisch probleem maar ook een samenlevingsprobleem oplossen”, aldus Vandeurzen.
Urbain Vandeurzen (Limburgs Ondernemersplatform) erkent het probleem. “We moeten Limburg weerbaarder maken. Dat doen we het beste door het onderwijs te vernieuwen. Als elke jongere vanaf de lagere school een portfolio met vaardigheden bijhoudt maken ze meer kans bij een sollicitatie. Daar moeten ook vaardigheden in komen die buiten de school worden aangeleerd. Iemand die regelmatig aan zijn wagen sleutelt, heeft bijvoorbeeld een streepje voor wanneer hij solliciteert bij een garage. Die vernieuwing kan enkel bottom-up gebeuren. En Limburg kan daarin het voortouw nemen", besluit hij hoopvol.
© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye