Het is de grootste nachtmerrie van iedereen die wel eens naar muziek luistert op zijn mp3-speler of smartphone: er komt opeens geen geluid meer uit een oortje. Help! Wat nu? De headphones deden het net nog? Hoezo, dat ene oortje werkt niet?

Komt dat scenario je bekend voor? Dan heb ik helaas slecht nieuws voor je. Misschien kun je beter even gaan zitten … Bij je headphones werd er namelijk draadbreuk vastgesteld.

De ontkenningsfase

Tot mijn grote spijt moet ik je meedelen dat er geen oplossing voor het probleem is. Even staar je verward naar de levenloze headphones. Koppig plug je ze opnieuw in. Geen resultaat. Maar wacht! Wat hoor je daar? Als je met een vinger de plug even verschuift, hoor je kort wat muziek in dat ene oortje. Eureka! Het oortje doet het weer! Verschuif je de vinger, dan houdt het geluid opeens weer op. Je begint te schreeuwen. Nee! Stay with me, stay with me! Don’t give up on me! NEE!

Want nogmaals: draadbreuk. Eens het ontstaan is, kun je er maar weinig aan doen. Daar gaat je solomuziekconcertje. En je dierbare oortjes, samen met alle mooie herinneren eraan. Je denkt terug aan de dag dat je de headphones kocht en ze voor het eerst gebruikte. De eerste melodieën die tegen je trommelvlies galmden. Wat was je toen gelukkig. Je ogen beginnen vochtig te worden.

Er is hoop: garantie

Maar wanhoop niet, want er is goed nieuws: ooit kom je er wel over heen. Tenzij je tot de categorie mensen behoort die zich om de maand een nieuw goedkoop setje aanschaft, kan de aankoop van nieuwe headphones behoorlijk prijzig zijn. Maar dan nog: lang leve garantie! Bij sommige fabrikanten valt draadbreuk namelijk onder de garantie. Zelfs als die verlopen is, kan je in bepaalde gevallen nog aanspraak maken op nieuwe headphones.

Pas wel op, want garantie krijg je alleen ‘bij normaal gebruik’. Wat producenten met die term precies bedoelen, kun je het best even nalezen in je garantiedocument. Mocht je om de een of andere reden geen aanspraak kunnen maken op de garantie, dan kun je ook altijd nog een klachtbrief schrijven. Vooral als je denkt dat je recht hebt op een ander setje headphones, omdat de fabrikant niet voldoet aan de kwaliteit die hij belooft voor een (hoog) geldbedrag.

Voorkomen is beter dan genezen

In het ergste geval zit er niks anders op dan nieuwe headphones te kopen. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus struin je het world wide web af naar tips & tricks om toekomstige draadbreuk te voorkomen. Ja, headphones komen en gaan, maar alleen het internet blijft bestaan.

Zelf kan ik alleen maar helpen als je een mogelijk toekomstig probleem wil voorkomen. Als je dus dacht dat ik je psychologische hulp ging bieden bij het verlies van je headphones, dan kun je beter stoppen met lezen. Daarvoor verwijs ik je door naar een psycholoog.

Waar is het dan allemaal misgegaan? Tenzij je aan je oortjes getrokken hebt en nu je hoofdtelefoon in tweeën ligt, zie je aan de buitenkant vrij weinig van kabelbreuk. Toch kun je het probleem wel horen. Soms valt het geluid plotseling weg in één oordopje, soms wisselt het af met het andere oordopje en soms werken ze allebei uit het niets gewoon niet meer. Hoe vaak je ook aan het draadje draait, het probleem blijft.

Tips & tricks

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om draadbreuk te slim af te zijn:

  • Wees voorzichtig

Oké, Captain Obvious. Dat klinkt misschien vrij logisch, maar het is moeilijker dan je denkt. Jassen met open ritsen, deurklinken waarachter je blijft haken, je kat die denkt dat het een leuk speeltje is of je kleine babyneefje die erop begint te sabbelen … Het zijn maar enkele voorbeelden van gevaren.

  • Overdrijf niet met buigen

Hoewel je headphones speciaal gemaakt zijn zodat ze flexibel kunnen buigen, betekent dat niet dat je er origamifiguren mee kunt maken. Hoe meer je de oordopjes onnodig buigt, hoe groter de kans op draadbreuk.

  • Rol ze niet te strak op

Je denkt misschien dat het een slim idee is om je oordopjes strak om je mp3-speler te wikkelen of om ze strak op te rollen, maar niets is minder waar. De draden in je headphones kunnen binnenin gekneld raken. Op lange termijn kunnen ze daardoor breken. Lifehacker toont je een aantal handige manieren om je headphones op te rollen.

  • Vermijd knopen

Knopen in de kabel zijn in veel van de gevallen dé grote boosdoeners van draadbreuk. Gooi je oordopjes dus niet zomaar in je tas. Er bestaan speciale doosjes waar je de oordopjes in kunt stoppen. Ben je in een creatieve bui? Vlecht je headphones dan in! Het enige wat je ervoor nodig hebt is draad in een kleur naar keuze. Zo heb jij in een handomdraai jouw eigen gepersonaliseerde headphones en zorg je ervoor dat ze niet in de knoop raken.

Heb jij ook vaak last van draadbreuk en wat doe jij om het te voorkomen?

© 2015 – StampMedia – Sakina Elkayouhi



Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 05/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 05/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 05/05/2015