Voor de actie Big Jump sprongen op 8 juli in heel Europa mensen in rivieren, kanalen en vijvers. Dat deden ze op initiatief van het European Rivers Network, om het belang van zuiver water onder de aandacht te brengen. In Diepenbeek namen zestig deelnemers een duik in de gemeentelijke visvijver.

In 2002 ontstond in Duitsland het idee om het belang van zuiver water aan te kaarten door met een grote groep mensen in de Elbe te zwemmen. Het European Rivers Network (ERN) vond dit een originele gedachte en besloot een Europese actiedag te organiseren. In 2005 was de eerste Big Jump een feit. Sindsdien is de actie uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar duizenden Europeanen van alle leeftijden aan meedoen.

België zwemt mee

Ook België doet naar goede gewoonte mee aan de Big Jump. Het evenement werd in ons land georganiseerd door Natuurpunt in samenwerking met GREEN vzw, Bond Beter Leefmilieu en de Waalse Fédération Inter-Environnement Wallonie. Op 32 locaties werd er gesprongen. Eén van die locaties was de gemeentelijke visvijver in Diepenbeek, hier vond de Big Jump voor de eerste keer plaats. Een zestigtal deelnemers waagde de sprong. Onder hen ook Jos Ramaekers, voorzitter van Natuurpunt Diepenbeek. In een korte toespraak voor de sprong legde hij uit waarom Diepenbeek zich solidair voelt met de rest van Europa. "We springen vandaag voor levende, kronkelende rivieren", lichtte hij de actie toe. "Plaatselijk wordt er overlast veroorzaakt door de Kaasbeek. In de beek komt afvalwater terecht uit de riolering en dat vuil water komt bij overstroming terecht in de visvijver, die op zijn beurt overstroomt. Dit zorgt voor wateroverlast in de omliggende woonbuurt en de vijver wordt erdoor vervuild."

Bewustzijn creëren

Ook deelnemer Michel Reynders is zich bewust van de milieuproblemen. Als voormalige medewerker van GREEN weet hij wat er op het spel staat. "We proberen elk jaar om voldoende media-aandacht te genereren voor de Big Jump. Maar het belangrijkste is dat we ook onze kinderen bewust maken", zegt hij.

Op naar honderd procent

Nadat ze uit het water kwamen, kregen alle deelnemers een gratis handdoek aangeboden door Aquafin, het bedrijf dat instaat voor de waterzuiveringsinstallaties in Vlaanderen. Woordvoerster Katrin Duerinckx legt uit hoe het bedrijf de normen van de Europese Unie probeert na te leven. "Over heel Vlaanderen wordt er dagelijks twee miljard liter water gezuiverd door Aquafin. Dat is tachtig procent van al het afvalwater in het Vlaamse Gewest. We proberen om in de toekomst aan honderd procent te komen", zegt ze.

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye, foto's: Magali Merzougui en Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 10/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 10/07/2012