Dj Cross alias Robin Vannoppen (25) zit niet bepaald stil. Hij is nog maar net terug uit Londen, waar het DMC World Champion plaatsvond. Volgende maand draait hij zijn platen op het wereldkampioenschap in Krakau, Polen. Zijn dj-carrière heeft een flinke boost gehad.

“Dat was tien jaar geleden wel anders”, zegt Vannoppen. Zoals elke dj moest ook hij klein beginnen. “Om aan fatsoenlijk materiaal te komen, had ik het ene stomme bijbaantje na het andere. De supermarkt, horeca… ik deed alles om aan geld te komen. Ik rekende precies uit na hoeveel weken ik weer iets nieuws kon kopen.”

Alleen een videotape

Als veertienjarig jongetje volgde Vannoppen een scratchworkshop, georganiseerd door Studio Brussel. Het was zijn eerste kennismaking met het scratchen. “Ik had geen ervaring, geen internet, helemaal niets. Juist omdat turntablism (dj-techniek, nvdr) nog nauwelijks bekend was, moest ik zelf alles leren.”

Het enige wat Vannoppen had, was een videotape uit 1999 over een competitie in Hawaï. “En daar moest ik het mee doen. Toen ben ik gaan experimenteren en uiteindelijk heeft dat een eigen stijl opgeleverd.” De videotape zorgde ervoor dat Vannoppen de smaak te pakken kreeg en nu één doel voor ogen heeft: wereldkampioen scratchen worden.

Cool met een headphone

Vannoppen ging vroeger door het leven als dj Crossfingaz, tegenwoordig houdt hij het op dj Cross. “Mijn oorspronkelijke artiestennaam is een afgeleide van het woord crossfader, een knopje op het mengpaneel dat vaak wordt gebruikt tijdens het scratchen. Om het de mensen gemakkelijker te maken – ze konden het niet uitspreken, laat staan schrijven – heb ik mijn dj-naam verkort.”

Twee jaar na de workshop had hij zijn eerste optreden: draaien op een schoolfeest. “Dat was een gigantische stap voor mij. Normaal oefen je op je kamer en ineens sta je in een enorme ruimte voor veel volk. Het was heel indrukwekkend, vooral omdat ik nog maar weinig ervaring had. Maar als je een beetje kunt draaien en je hebt je headphone op, vinden mensen je al snel cool.”

Te pletter oefenen

Zoals in elk beroep heeft ook het dj-schap mooie en mindere mooie kanten. “Het feit dat je steeds beter wordt, zorgt ervoor dat je meer waardering krijgt van andere dj’s. Bovendien is het leuk om gewoon ergens goed in te zijn.”

Maar een dj-titel krijg je niet zomaar. Daar moet hard voor gewerkt worden. “Ik oefen me te pletter”, bekent Vannoppen. “Uren, dagen, maanden, jaren. Het gaat maar door. De periode van september tot december staat echt te boek als battlemaanden. Van al dat oefenen word je wel gestrest.”

Ook geluk speelt een belangrijke rol tijdens de kampioenschappen. “Soms heb je gewoon pech. Dan werkt de draaitafel niet goed mee of draai je iets dat niet in het straatje van de jury past. Als ik dan toch verlies na een – voor mijn gevoel – goede set, ben ik wel teleurgesteld. Dan denk je al gauw dat al dat oefenen voor niets is geweest.”

Enthousiaste Polen

Na zo’n tien jaar draaien en scratchen heeft Vannoppen al heel wat titels op zijn naam staan. “In de tussentijd heb ik al een aantal kampioenschappen in België en de Benelux gewonnen.” Helaas lukte het hem niet om dit jaar wereldkampioen te worden in Londen tijdens de DMC World Champion.

Daarom vestigt hij nu alle hoop op zijn deelname aan de IDA World Finals in Krakau op 3 december 2011. Vannoppen heeft goede herinneringen aan zijn optreden van vorig jaar. “Ik verloor toen van een Italiaan, maar ik had het publiek aan mijn kant. Ik heb de mensen nog nooit zo enthousiast de naam van een dj horen roepen. Die Italiaan werd uitgejouwd en ik juist toegejuicht. Dat moment raakte mij echt. Het was tot nu toe het beste feest van mijn leven en ik kijk er dan ook naar uit om terug te gaan.”
Voorlopig treedt Vannoppen alleen op in Europa. Zo stond hij al in Dublin, Parijs, Londen en Amsterdam. Ondertussen is daar ook een boeking voor Portugal bijgekomen. Hij hoopt uiteraard de wereld te veroveren.

Scratchtalent

De 25-jarige dj vindt het lastig om zichzelf te blijven te midden van al die andere dj’s. “Ik probeer mezelf te blijven, juist door niet te veel naar het werk van anderen te kijken.” De meeste vakgenoten van Robin doen elkaar vaak na en daarom komt er weinig nieuws uit hun handen. “Het interesseert me niet zo wat anderen doen. Ik denk ook niet dat ik er veel van leer. Je maakt uiteindelijk toch wat je zelf wilt horen.” Als hij dan toch een inspiratiebron moet noemen, kiest hij voor de Belgische dj Illataktikz. “Ik vind zijn scratchmethodes erg gaaf. Mijn stijl lijkt wel op die van hem.”
Met zijn scratchtalent wil de dj bewijzen dat hij iets kan. “De basis van scratchen is eigenlijk heel simpel. Het is niets meer dan een geluid op een plaat die beweegt. De uitdaging is dan om er iets moois van te maken. Moeilijke technieken werken niet altijd. Soms kun je met het meest simpele het publiek uit hun dak laten gaan.”
Maar de technologie verandert en ook de smaak van de muziekliefhebbers. “Vroeger had je alleen je platen. Je moest het doen met de muziek. Tegenwoordig kun je van alles mixen met behulp van computerprogramma’s. Ik knap er niet op af, want je moet meegaan met de tijd. Ik heb jaren geprobeerd om hiphop er in te houden, maar ik heb me bij die verandering neergelegd. Met hiphop alleen win je niet meer. Al die vernieuwingen maken het je als dj ook wel lastig. Het is een open deur geworden: je hebt opeens zoveel keuze. Ik denk dat scratchen blijft bestaan, maar dan in een andere vorm.”

Part of the game

Vannoppen is een echte muziekliefhebber. “Van hiphop tot soulmuziek, van Beyoncé tot Slum Village… ik luister overal naar.” In zijn eigen omgeving houdt hij het qua muziek wat rustiger. “Ik ben niet zo’n fan van hardrock of hardcore.”
Tijdens battles probeert Vannoppen een flow aan te brengen in zijn sets. Meestal draai ik een mix van drum-’n-bass en dubstep, ook wel drumstep genoemd. Het heeft dezelfde snelheid als hiphop, het tempo is geniaal en het komt goed binnen bij het publiek.”
Voor de jonge dj betekent muziek het creëren van een sfeer. “Als dj probeer je met je muziek de mensen te entertainen, maar het is uiteindelijk het publiek die de sfeer tijdens je optreden bepaalt.” Wel is de muziek die Vannoppen kiest, afhankelijk van zijn gemoedstoestand. “thuis draai ik liever soul of rustige hiphop. Ga ik op stap met vrienden, dan kies ik voor luidere muziek.”
In de loop der jaren is Vannoppen deel gaan uitmaken van het dj-wereldje. “Ik ben bekend in de scene, maar nu wil ik de top bereiken. Ik ben nog geen wereldkampioen maar dat komt nog. Ik wil de beste zijn.

Meer informatie over dj Cross vind je op www.djcross.be.

Tips voor aanstormende dj-talent
Dj Cross: “Mijn tip voor aanstormend talent is dat je jezelf niet steeds moet vergelijken met andere dj’s. Ik heb dit ook niet gedaan en zo mijn eigen stijl ontwikkeld. Het is belangrijk dat je ontzettend veel oefent. Alleen op die manier bereik je de top. Schaf vanaf het begin goed materiaal aan en wees er zuinig op. Wil je echt doorbreken, pers dan al je muzikale krachten samen op je eerste nummer of cd. Wanneer je genoeg doorzettingsvermogen en ritmegevoel hebt, kun je uitgroeien tot een echt scratchmonster.”
Ben je nieuwsgierig geworden naar de wereld van scratchen? Check www.dmcdjchamps.com, www.beat4battle.org. Meer informatie over Untitled! en Trix vind je op www.trixonline.be.

© 2011 - StampMedia/Lessius - Lianne Zwijnenberg en Jessie Scheele