Op 12 augustus weten we wie dit jaar de titel van ‘Klein Duimpje 2014’ krijgt. De prijs bekroont mensen of organisaties die zich inzetten voor kinderen en jongeren. Eén van de genomineerden voor die prijs is het project Outboxx!!ArtCaravan van vzw Oranjehuis. “Wij wilden jongeren ook op plekken laten komen waar zij anders niet kwamen”, vertelt initiatiefnemer Rino Vande Putte.

De Vlaamse Jeugdraad bekroont opnieuw een organisatie, project of persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor kinderen, jongeren en/of hun leefwereld. De laatste van de vijf supergenomineerden die we aan u voorstellen, is Outboxx!!ArtCaravan. Het project van vzw Oranjehuis kreeg vorig jaar al de Prijs van de Jeugdzorg en dingt nu dus mee naar de Klein Duimpje-award.

Outboxx!!ArtCaravan wil jongeren laten proeven van alle mogelijk cultuurinitatieven. “Het idee voor Outboxx is ontstaan in een leefgroep”, vertelt initiatiefnemer Rino Vande Putte. “Wij hebben daar gemerkt dat jongeren in een soort vicieuze cirkel zitten. Zij gaan elke dag om met dezelfde vrienden, gaan meestal naar dezelfde plaatsen en zijn maar weinig geneigd om iets nieuws te leren kennen. En dat terwijl er zoveel te zien is in deze wereld!”

Leefwereld verruimen

Vande Putte kreeg het idee om de jongeren in hun leefgroep, die via Jeugdzorg of de jeugdrechter bij hen terechtkomen, uit hun dagelijkse sleur te halen. “Wij wilden hun leefwereld verruimen door ze te laten proeven van alle mogelijke cultuurinitiatieven. Wij wilden hen ook op plekken laten komen waar zij anders niet kwamen, zoals een concertzaal of een schouwburg.”

Het cultuurinitiatief kampte aanvankelijk nog met enkele problemen. “De kostprijs bleek al gauw een probleem. Daarom gingen wij op zoek naar partners bij de cultuurhuizen. Wij konden dan met hen in dialoog gaan en deals sluiten. Zo hebben we een samenwerkingsverband  gesloten: jongeren konden gratis naar voorstellingen gaan kijken in ruil voor vrijwilligerswerk.”

“Cultuur is niet cool”

De betrokken jongeren bleken aanvankelijk niet te springen om naar culturele voorstellingen te gaan. “Wij hadden voor cultuur gekozen omdat het de geest van mensen verruimt. Maar voor de jongeren lag die drempel blijkbaar veel te hoog. Ze steken hun neus al op als ze het woord cultuur horen. Voor jongeren is dat niet belangrijk: zij denken vooral aan werk en aan hun vrienden. Zelfs een optreden van Flip Kowlier in de Stadsschouwburg bleek niet aan te slaan.”

Het woord Stadsschouwburg klinkt volgens Vande Putte niet cool genoeg: “Jongeren verbinden dat dan met iets saais. Maar dankzij onze partners hebben wij het cultuuraanbod toch zo kunnen afstemmen dat het ook bij de moeilijkere doelgroep aanslaat. Wij hebben hen stapsgewijs in de cultuurwereld kunnen binnenloodsen. Zo hebben wij toch minstens de drempel al voor een stuk kunnen verlagen,” zegt Vande Putte tevreden.

© 2014 – StampMedia – Dominic Zehnder

Wie voor vzw Oranjehuis of een van de andere genomineerden wil stemmen, kan dat tot 30 juli op de site van de Vlaamse jeugdraad.


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 29/07/2014