In de nasleep van de aardbeving die zes maanden geleden het pittoreske stadje Amizmiz trof, worstelt de gemeenschap niet alleen met het herstel van de fysieke schade, maar ook met een gebrek aan werkgelegenheid. Te midden van de ruïnes en het puin werken de inwoners nu samen om een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze vechten tegen de economische uitdagingen die de natuurramp met zich meebracht.

In een gewezen woonwijk net buiten het centrum van het stadje Amizmiz spraken we met de verantwoordelijke van het huidige tentenkamp, Abdelhak Bghisrfan. De inwoners van dit wijkje zijn voor het grootste deel allemaal hun huis kwijt aan de aardbeving.

“Voor de aardbevingen waren zeker de helft van de inwoners hier aan het werk in de landbouw, de andere helft werkte beneden in het centrum, in de winkeltjes. Nu zitten ze vooral de hele dag hier in het tentenkamp. Alles is een beetje stilgevallen. Alleen de winkeltjes die zijn overgebleven na de schokken zijn vrij snel weer opengegaan”, vertelt Bghisrfan.

De mensen die werkloos zijn geworden door de aardbevingen krijgen nog een inkomen via donaties en via de overheid. “Families die hier zitten, leven voornamelijk van de ongeveer 2.500 dirhams die ze maandelijks krijgen via donaties. De kinderen hoeven ook bijna niet meer naar school omdat er in heel Marokko stakingen aan de gang zijn tegen het beleid van het onderwijs”, getuigt de verantwoordelijke. “Ik werkte als boer. Al mijn vee is gestorven na de aardbevingen. Ik heb niets meer over om te kunnen werken.”

“Ik werkte als boer. Al mijn vee is gestorven na de aardbevingen. Ik heb niets meer over om te kunnen werken” - Abdelhak Bghisrfan (Verantwoordelijke tentenkamp Amizmiz)

De winkeltjes

Op het eerste zicht valt meteen op dat het centrum er levendig bij ligt. Verschillende winkels zijn open en er zijn veel mensen op straat. Toch voelen de winkeleigenaars nog steeds de gevolgen van de aardbevingen.

Khalid Oukik is een schoenmaker met zijn eigen winkel. Hij heeft zelf ook een Facebookpagina met meer dan 100.000 volgers en fungeert als correspondent van de regio in en rond Amizmiz. “Ik merk in mijn winkel momenteel nog niet veel verschil door de aardbeving. Ik weet enkel dat er veel mensen vertrokken zijn uit Amizmiz en dat we de gevolgen hiervan, economisch gezien, pas binnen enkele jaren zullen voelen.”

Oukik: “Wat ik nu wel al voel is dat na de aardbeving nog minder mensen hun schoenen hier kopen of laten repareren. Ze zijn in veel gevallen nog armer geworden en ze steken dus minder geld in het kopen van kledij. Daardoor zijn de geïmporteerde schoenen nu veel populairder, omdat ze goedkoper zijn”, aldus de schoenmaker.

Minder lokale aankopen, versterkt door de economische onzekerheid, duwen de vraag naar goedkopere importproducten de hoogte in

Ook in andere sectoren is het een pak moeilijker geworden. Abdelghani Bouyahya heeft met zijn werk in de tapijtindustrie een flinke tik gekregen. “Ik werkte op het moment van de aardbeving in Marrakech. Na de aardbeving ben ik meteen naar Amizmiz gekomen omdat mijn ouders in tenten zijn moeten gaan wonen. We zijn ons huis kwijtgeraakt door de aardbeving. Hier in Amizmiz is de tapijtindustrie niet populair genoeg om nog van te kunnen leven. Er zijn genoeg klanten. Ik hoop dat het snel weer verandert en dat de mensen hun trauma’s kunnen overwinnen en weer verdergaan met hun leven.”

Het tentenkamp buiten de stad weerspiegelt de impact: ooit actieve inwoners, nu werkloos en afhankelijk van donaties. Het economisch herstel in het centrum lijkt aan de beterhand, maar winkeleigenaars zoals Khalid Oukik ervaren subtiele verschuivingen. Minder lokale aankopen, versterkt door de economische onzekerheid, duwen de vraag naar goedkopere importproducten de hoogte in. Sectoren zoals de tapijtindustrie, vertegenwoordigd door Abdelghani Bouyahya, staan voor grote uitdagingen door een gebrek aan klanten.

Toch blijft de bevolking van Amizmiz veerkrachtig, op zoek naar hoop en stabiliteit te midden van de ruïnes, met de gedachte dat het herstelproces hun traumatische ervaringen te boven kan komen en een nieuwe toekomst kan bieden. Na de aardschokken zijn het de komende jaren de economische schokken waar Marokko zich tegen moet wapenen.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 14/03/2024.

vorige volgende