© Flickr / Villa 32 en Project Wolf

De scouts, chiro of KSA kennen we allemaal, maar ook niet-klassieke jeugdbewegingen vieren vandaag de Dag van de Jeugdbeweging. Reporter Ides Temmerman, belicht en brengt een ode aan drie jeugdbewegingen zoals (g)een ander.

Kunstig cluedo met Bazart

Zin om kunst te ontdekken op een speelse en laagdrempelige manier? Dan moet je bij Bazart zijn. Iedere jongere vanaf 6 jaar kan iedere zaterdagnamiddag bij een lokale afdeling terecht. Kunst en erfgoed zijn hier het vertrekpunt voor een namiddag spelplezier.

Bij Bazart geloven ze dat spel en kunst hand in hand gaan, waarbij ze kinderen en jongeren stimuleren om zich op een speelse en kunstzinnige manier uit te drukken. Leden worden geholpen en aangemoedigd als ze met een nieuw en zot idee afkomen.

Maar, dit is natuurlijk geen les op school. Je leert over en experimenteert met kunst zonder dat daarover doelen worden opgesteld. Dus wees gerust: na een Cluedo-spel over het verdwenen paneel van het ‘Lam Gods’ zal je geen toets over Jan van Eyck moeten afwerken.

Daarnaast streeft Bazart ook naar een inclusieve werking, iedereen is welkom. Daarbij is communicatie van vitaal belang. Bazart communiceert dan ook duidelijk dat er verschillende tarieven zijn voor het inschrijvingsgeld, zo kan iedereen meegenieten. Verder onderhouden ze ook hun goede banden met jeugd -en welzijnsorganisaties, zo is iedereen op de hoogte van hun werking. Bazart organiseert ook iedere zomervakantie de ‘Zomer van Bazart’, een week waar zowel leden als niet-leden op kunstzinnige locaties de Bazart-sfeer kunnen opsnuiven.

Kamino met een K

Kamino gelooft in jongeren die geloven. Kamino, mét een k in plaats van een c, gaat dan ook uit van het katholieke geloof. Maar iedereen hoort erbij. Kamino is dan ook een organisatie waar iedereen met open armen ontvangen wordt, ook als je niet gelovig bent.

Camino, met een c, is de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Kamino is dan ook samen op stap gaan. Zowel op activiteiten doorheen het jaar als op hun kampen in de zomer. Kamino Gent brengt iedere donderdagavond jongeren samen om te bezinnen, te vieren en te ontspannen. De feestelijke opening van het jaar vindt trouwens plaats op 3 oktober.

De kampen zijn één van de hoogtepunten het jaar. De kampen zijn een goed evenwicht tussen zotte en toffe spellen enerzijds en momenten van rust en bezinning anderzijds. Op die momenten van rust kan iedereen elkaar vragen stellen. Dat kan gaan over het geloof zelf, maar evengoed over andere vragen waar kinderen en jongeren zoal mee zitten.

JNM: natuurlijke democratie

JNM, dat is de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. De jeugdbeweging wordt gedragen door vrijwilligers en focust op natuur en milieu. De werking is dan ook jong en dynamisch, na 26 jaar kun je geen actief lid van de JNM meer zijn.

De JNM trekt er doorheen het jaar op uit doorheen heel Vlaanderen. Maar, ook in de zomer kan je je amuseren op verschillende kampen. Op activiteiten en kampen worden zotte spellen gespeeld, maar ook voor natuurstudie is er veel plaats. De JNM gaat regelmatig op zoek naar de zotste planten en dieren in Vlaanderen.

In onze veranderende wereld probeert de JNM een plek op te eisen voor het milieu. Hun doel is om onderwerpen als de klimaatproblematiek te begrijpen en hier bewustwording rond te creëren door op evenementen als klimaatmarsen aanwezig te zijn.

De JNM is ook een heuse democratie. Iedere zomer wordt er op vergaderingen met zo veel mogelijk leden beslist over de werking van de jeugdbeweging. Ieder lid ouder dan 12 mag een stem uitbrengen. Ze streven naar een diverse werking waar plaats is voor iedere politieke of levensbeschouwelijke overtuiging.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 18/10/2024.

vorige volgende