© Facebook /Drôle d'oiseau

 

Anouk Fortunier sleepte op zondag 18 oktober de ACE Ice Factory Public Choice Award in de wacht voor de Beste Belgische Studentenkortfilm 2015. Drôle D’Oisea u vertelt het verhaal over een manisch depressieve vader en zijn dochtertje. Gebaseerd op Fortuniers jeugd, maar dit verhaal is compleet fictie.

Anouk Fortunier won deze week op het filmfestival van Gent de prijs voor Beste Belgische studentenkortfilm voor Drôle D'Oiseau.  Burgemeester Daniël -Termont maakte woensdag 21 oktober de uitslagen bekend in het Stadhuis van Gent, in gezelschap van onder andere Britse regisseur Alan Parker en Patrick Duynslaegher, Artistiek Directeur van Film Fest Gent.

Op de tweede plaats eindigde Flor De Mil Colores, de documentaire van Karen Vazques, studente aan het KASK. Zij schetst een portret van een moeder die probeert te overleven in een mijnkamp in Bolivië. Met Umpire haalde Leonardo Van Dijl, student aan LUCA, de derde plaats. Zijn kortfilm liet een grote indruk na in de bioscoopzaal: “Een pakkend onderwerp”, werd er gefluisterd. Wanneer het tienermeisje Axelle, een veelbelovende tennisspeelster, ontdekt dat haar coach word t aangehouden voor seksuele intimidatie, wordt ze door de politie verhoord.  -

De andere genomineerden waren Kenny Hoste voor zijn animatie Avondgedicht, Inès Eshun voor Bright Lights, Basile Vuillemin voor Du Bout Des Doigts, Marie Le Floc’h voor Les Herbes Bruissent Encore, de animatie van Joke van den Hof ‘Ik Weet Alleen Wat Ik Nu Weet’, Josje Hendrickx voor Småland en Jacinta Agten voor Vincent. Stuk voor stuk echte pareltjes. Veelbelovend talent werd aan ons voorgesteld.

De zes juryleden, - Ely Dagher, Amira Daoudi, Charlotte De Bruyne, Emmy Oost, Mathias Sercu en Dirk Van Extergem, bekroonden op hun beurt Karen Vazques met de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm voor haar documentaire Flor De Mil Colores. Deze publieksprijs voor haar kortfilm, die al eerder de tweede prijs won maakt haar de grote winnaar van de competitie.

 

 

Eerste fictieproject van Fortunier

Wij hadden evenwel een gesprek met de laureate, Anouk Fortunier. Logische openingsvraag: vanwaar ze de inspiratie haalde voor de kortfilm Drôle D’Oiseau? “De film is gebaseerd op mijn jeugd. Mijn papa is ook manisch depressief - ik wou daar iets rond doen. Ik heb eerst Documentaire gestudeerd aan het Rits en daar kreeg ik het idee om een documentaire te maken over mijn vader. Dat voelde te dichtbij aan, daarom besloot ik om Drôle D'Oiseau, mijn eerste fictieproject, te maken.”

Dit was dus je debuut.
“Ja, het was best akelig eigenlijk, want ik had totaal geen idee wat een draaiboek was of wat decoupage (het opdelen van een scène in shots, red.) was, maar het was echt fantastisch en heel tof om te doen.”

Heb je ook moeilijkheden ondervonden tijdens het filmen?
“We hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt want we filmden tijdens de hittegolf in juli van deze zomer-. Het was best hectisch met dertig kippen, tien figuranten en twintig kinderen. Het was een zot project.”

Hoe lang hebben de opnames geduurd?
“Alles werd in vijf dagen gefilmd. De beelden hebben we in de loop van juli en augustus gemonteerd.”

Had je verwacht dat je in de prijzen zou vallen?
“Nee, het kwam best onverwacht. Zeker omdat dit mijn eerste fictieproject was. Het was  een avontuur!”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik heb een boek vol ideeën, wat me zelfvertrouwen geeft om aan de slag te gaan. Het is duur om een film te maken, zeker als je met colorgrading (kleurcorrectie, red.) werkt. Dat is haast onbetaalbaar voor een student, dus ik besef dat ik een prachtige kans heb gekregen.”

Ga je voor nog een kortfilm of kies je voor een langspeelfilm?
“Zeker eerst nog een kortfilm. Ik heb het gevoel dat ik de nodige ervaring mis om een langspeelfilm te maken, dus hierna zien we wat de toekomst zal brengen. Ik zie wel wat er op mijn weg komt.”

© 2015 – StampMedia/Mediaraven - Karima El bajaj