(PIDMAG) Maastricht en de nabijgelegen Belgische gemeenten, Lanaken, Riemst en Voeren kampen met drugsoverlast. Maatregelen tegen deze overlast drongen zich op. Een van deze maatregelen is de invoer van de 'wietpas' in Nederland.

De wietpas werd in Maastricht op 1 mei 2012 ingevoerd. Ze houdt in dat de Maastrichtse coffeeshops geen wiet meer mogen verkopen aan buitenlanders. Deze coffeeshops trekken veel bezoekers en toeristen aan wat leidt tot parkeeroverlast, vandalisme en straatcriminaliteit. De wietpas moet paal en perk stellen aan de drugstoeristen en de overlast. Maar de wietpas mist zijn effect en de drugsoverlast in Maastricht verdrievoudigde zelfs. Drugshandelaars zouden volgens tegenstanders van de wietpas naar illegale handel overgaan met alle gevolgen van dien.

Gedoogbeleid

Het beleid in Nederland laat geregistreerde coffeeshops toe om wiet en hasj aan meerderjarigen te verkopen. Dat betekent dat meerderjarigen maximum drie gram softdrugs voor persoonlijk gebruik op zak mogen hebben. Maar voor het bezitten, verhandelen of verkopen van harddrugs, zoals cocaïne en heroïne, kun je wel vervolgd worden.

In België geldt dit zogenaamde gedoogbeleid voor softdrugs onder meerderjarigen ook. Dit gedoogbeleid is echter zeer verwarrend en helemaal niet concreet. Zo mag je een bepaalde hoeveelheid softdrugs bezitten, maar niet verkopen, wat voor een probleem bij de aanschaf van wiet zorgt.

Drugrunners

In Nederland dreigt het gedoogbeleid verstrengd te worden. Zo is er in Maastricht een regeling in de maak die coffeeshops naar de rand van de stad wil dringen om overlast in het centrum te voorkomen. De Belgische gemeenten vrezen echter dat de overlast mee zal verhuizen. Zo hebben Riemst en Lanaken te maken met de zogenaamde 'drugrunners'. Drugrunners houden buitenlandse personenwagens in de gaten, spreken hen aan of achtervolgen hen zelfs om drugs te kunnen verkopen.

De politie van Lanaken ervaart wel een daling van het drugtoerisme aan de grens met Maastricht als gevolg van de invoering van de wietpas. De Belgische federale politie zet ook meer in op controles, wat drugstoeristen afschrikt. In Riemst bestaat dan weer een 'drugsmeldpunt' waar burgers verdachte handelingen kunnen melden.

© 2013 – StampMedia - Charlotte Vanhove, foto: Pauline Poelmans
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in PIDMAG, het magazine van StampMedia, Jaargang 2, Nr. 4, p. 15


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 05/04/2013