Human Rights Watch roept in een nieuwe campagne Iran op om voortaan ook vrouwen in sportstadions binnen te laten. Daarvoor kijkt het in de richting van de Internationale Volleybalconfederatie. Op maandag startte in Iran immers een internationaal kampioenschap beachvolleybal waar vrouwelijke toeschouwers vooralsnog niet welkom waren.

Terwijl de Iraanse president Hassan Rouhani een bijna iconisch ererondje maakte in verschillende Europese landen na de opheffing van handelsbelemmeringen tegen Iran, rommelde er binnen de Iraanse grenzen ook iets. Want hoewel Iran zich de afgelopen weken profileerde als brave en betrouwbare handelspartner, blijven vrouwenrechten een oud zeer in het Aziatische land.

Met een groot internationaal volleybaltoernooi in het vooruitzicht, een unicum voor het land dat door zijn geïsoleerde positie zelden grote toernooien toegewezen kreeg, zette Human Rights Watch een campagne op poten om vrouwelijke toeschouwers eindelijk weer in het stadion te krijgen.

Geen vrouwen, geen gastland

“Als vrouwen niet kunnen gaan, dan kan Iran geen gastland zijn”, is het credo van de campagne die Watch4Women gedoopt werd. Daarbij zet Human Rights Watch druk op de Internationale Volleybalconfederatie (FIVB) om Iran op de knieën te dwingen. Op het Iraanse eiland Kish is maandag namelijk de Men’s Beach Volleyball World Tour van start gegaan en ook daar zouden vrouwen niet welkom zijn in de tribunes.

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 beknotte Teheran de vrijheden van Iraanse vrouwen drastisch. Op tal van sportevenementen waren vrouwelijke fans niet meer welkom. Tot 2012 was een volleybalstadion nog gangbaar terrein maar om onverklaarbare reden ging ook daar het slot op de deur. Dat tot grote verbijstering van vele vrouwlijke supporters want volleybal wint steeds meer aan populariteit in Iran.

Tweede kans

Volgens Human Rights Watch gaat dergelijke discriminatie in tegen de regels van de Internationale Volleybalconfederatie en het Olympische charter. Daarom zou de FIVB Iran de organisatie van het tornooi moeten verbieden indien het zijn ban doorzet. De FIFA gaf eerder al aan dat Iran nooit grote voetbaltoernooien zal kunnen krijgen zolang vrouwen niet kunnen komen kijken.

Iraanse media meldden ondertussen dat vrouwen het volleybaltoernooi kunnen bijwonen en ook de FIVB bevestigde. Indien dat klopt, zet Iran een enorme stap. Toch blijft ruimte voor scepsis. In juni van vorig jaar kreeg Iran al eens World League Volleyball-wedstrijden toebedeeld. Ook toen werd vrouwelijke fans beloofd dat ze aanwezig konden zijn, maar toen puntje bij paaltje kwam, bleek dat vrouwen geen ticketje konden kopen.

Een twintigtal vrouwelijke supporters werd voor het stadion gearresteerd en andere vrouwen werden bedreigd om niet te komen. De FIVB greep toen niet in, wat de organisatie enorm kwalijk werd genomen. Misschien dat het zijn fout bij de herkansing in de tie-break nu wel rechtzet. “Want sport bekijken is geen misdaad!”, aldus Human Rights Watch.

© 2016 – StampMedia – Jef Cauwenberghs



Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 18/02/2016