De tweede dag van het Absolutely Free Festival bracht vooral een mix tussen lokaal talent en bekendere groepen. Onder een stralende zon kwamen zo'n 3.500 bezoekers op de gezellige sfeer en de goede muziek af.

Met namen zoals Dez Mona, The Bony King Of Nowhere en Wolf People heeft het festival stevige headliners die heel wat publiek aantrokken uit Genk, Limburg en zelfs Nederland. Bezoekster Claudia van Dijk kwam zelfs helemaal vanuit het Nederlands-Limburgse Heerlen. "Ik kom hier samen met mijn vriendinnen genieten van de alternatieve sfeer en al wat daarbij komt kijken", lacht de Nederlandse.

Gratis is niet gratuit

De organisatie is erg opgetogen met de grote opkomst: in totaal brachten zo'n 6.000 bezoekers een bezoekje aan het gratis festival op de site van C-Mine. "Met een gratis festival trek je altijd publiek aan, maar gratis is niet gratuit. In ruil voor drie lege batterijen werd toegang verleend en daar stonden bezoekers positief tegenover", zegt Jan-Roel Driessen, organisator van AFF.

Lichaamsbeweging

Dit jaar was het festivalterrein voor een groot stuk uitgebreid waardoor er meer plaats was voor randanimatie. Het WOW-busje van Manifesta9 trok veel kinderen, die samen met hun ouders naar het festival waren gekomen, aan. Terwijl er vrijdag nog maar één graffitikunstenaar aan het werk was, werd hij zaterdag door twee collega's vergezeld. Na afloop werden de gemaakte werken te koop aanboden.

Opvallend was de Sappentrapper waar je voor in ruil voor wat lichaamsbeweging je eigen smoothie kon mixen. "De Sappentrapper is een project van duMonde.co, een pop-up fairtrade shop. Ons concept past goed bij dit groene festival", zegt duMonde.co-medewerkster Ilse Maes.

AFF rolmodel

Na de lichaamsbeweging kon je uitrusten in de Green Lounge, een volledig uit ecologisch materiaal vervaardigde grote tent met 'zittoestanden' en staantafels, die in samenwerking met Ecomat gebouwd werd. De 55-jarige Raymond Peustjens uit Maaseik rust er uit na een wandeling over het festivalterrein. "Ik kom hier vooral om foto's van de vele groepen te nemen. Ik houd wel van kleinere festivals. AFF is echt een rolmodel als het om ecologie gaat: daar kunnen de grote festivals nog iets van leren."

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso, foto's: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 06/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 06/08/2012