De juiste vragen stellen, dat is de kortste samenvatting van de journalistieke opdracht. Het is tegelijk vanzelfsprekend en aartsmoeilijk. Het werk  wordt op applaus onthaald totdat de vervelende vragen aan het applaudisserende deel van het publiek gesteld worden. In de regel worden de vragen gesteld aan de macht. Kritische journalistiek is geen evenwichtsoefening tussen theoretisch gelijkgestelde extremen in een debat, maar is op de eerste plaats kritisch tegenover de dominante groepen en tendensen in een samenleving, zeggen onder andere Robert Fisk en Seymour Hersch, twee iconen van de Angelsaksische journalistiek. Hoe organiseren media dat noodzakelijke gebrek aan respect voor de macht en de geldende overtuigingen in een wereld die overloopt van feiten en meningen, maar niet bereid lijkt te betalen voor onderzoek en kwaliteit?

Drie experts gaan in debat over de geformuleerde vragen en uitdagingen:

  • Tom Naegels (auteur en ombudsman De Standaard)
  • Ides Debruyne (bestuursvoorzitter bij Journalismfund.eu)
  • Margo Smit (directeur van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Onderzoeksjournalisten en lid van het International Consortium of Investigative Journalists).

Gie Goris (MO*) modereert het debat.

De vijf organisatoren (MO*, Apache.be, DeWereldMorgen, StampMedia en Rekto:Verso) formuleren ook een paar eigen voorstellen voor een Vlaams mediabeleid dat meer garanties biedt voor een kwaliteitsvolle journalistiek en een gezond democratisch medialandschap.

Praktische informatie

  • Dinsdag 19 november, 20 uur, CAMPO nieuwpoort, Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent.
  • Initiatief: MO*, Apache.be, DeWereldMorgen.be, StampMedia en Rekto:Verso, i.s.m. het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Europalia India.
  • Informatie en inschrijvingen: info [at] mo.be (info[at]mo[dot]be) (opgelet: het aantal plaatsen is beperkt)

Campo Nieuwpoort
Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent