Via Living Concerts kun je artiesten boeken die optreden in je huiskamer. Afgelopen weekend werd de aftrap gegeven in Bierbeek. De Gentse groep Douglas Firs trad op voor fans. “Een tof initiatief, zowel voor de organisator als voor de artiest.”

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649194627820/

In een woonkamer in het Bierbeekse Krekenveld hangt een energieke sfeer. Hier woont de familie Bettens. Laurent, zijn vrouw en dochters Marie-Noor (10) en Hannah (8) zijn grote fan van de Gentse groep Douglas Firs. De band speelt vanavond bij hen thuis. Om te weten hoe dat klinkt, is onderaan een aanvullende geluidsreportage te vinden.

Intieme sfeer

Vader des huizes Laurent (40) voelt toch een lichte spanning. “Alles is goed geregeld. Maar mijn grootste angst is dat niet alle stoelen ingenomen zijn. Ik heb zo’n 50 mensen uitgenodigd. Hopelijk komen ze allemaal opdagen.”
Voor de rest heeft Laurent er veel zin in. “Het is echt een tof alternatief. Zowel voor de organisator als voor de artiest.”

Ook de uitvinders van LivingConcerts.com zijn er al. Jelle ontwikkelt de website, Michaël regelt meer de optredens.’Ik ben altijd al een grote fan geweest van concerten op kleinere plekken’, vertelt Michaël. “Het geeft een veel intiemere sfeer. En er is meer contact tussen artiest en publiek. Vorig jaar heb ik veel optredens bij mij thuis georganiseerd. Zo is eigenlijk het idee ontstaan.”

Griezelig

Etenstijd. Mama zet een dampende pot pasta op tafel. Het gezin schuift aan. En ook de twee muzikanten van Douglas Firs plus liefjes dineren mee. Dochter Marie-Noor: “In ruil voor het optreden, mogen de muzikanten mee eten.”
Marie-Noor en zusje Hannah zijn trouwens de gastvrouwen. Rond 20u huppelen ze naar de hal om de eerste genodigden te verwelkomen. Ze nemen netjes de jassen aan en bevelen de hapjes aan.

Gertjan is de zanger van Douglas Firs. Hij is bezig met soundchecken. “Een huiskamerconcert heeft wel iets griezeligs. Je ziet het publiek echt zitten en hebt oogcontact. Maar het is een leuke afwisseling met optredens in zalen. Ik moet wel echt nog werken aan de bindtekstjes tussen de liedjes. Dat is vaak wat onwennig.”

De eerste gasten komen binnen. Ook de Nederlandse collega Maarten (50). Hij is laaiend enthousiast. ‘Echt een leuk initiatief! Ik kende het bandje niet, maar heb ze even opgezocht op Youtube. Klinkt lekker! Ik zou ook wel mijn huiskamer willen openstellen. Het zou dan wel een klassieker concert worden. Iets à la Schubert. Sfeervol!’

Buurman 1 en 2

In een hoek staan Christophe (39) en Annite (36). Met een glas wijn in de hand. “Je mag ons ook wel buurman 1 en buurman 2 noemen hoor”, grapt Christophe. Op de vraag wat ze verwachten van het optreden, kunnen ze niet antwoorden. “Eerlijk gezegd heb ik geen idee van wat er gaat gebeuren”, geeft Anitte toe. “We kenden alleen plaats en tijdstip. Ik neem aan dat Laurent, de gastheer, ook gaat optreden. Niet?”

21 uur. Mensen grijpen nog een laatste borrelnootje en nemen plaats voor de piano. Laurent kan opgelucht ademhalen. Alle stoelen zijn volzet.

© 2014 – StampMedia – tekst: Cato Beljaars, audio: Alisa Nadezkhina, foto’s: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 06/12/2014