Hordeloopster Eline Berings en de broers Borlée topten de affiche van de atletiekmeeting IFAM Indoor op zaterdag 7 februari. Maar ook heel wat internationale atleten zakten af naar de Topsporthal in Gent, op zoek naar de EK-limiet. Elke atleet heeft zo zijn manier om zich fysiek en mentaal voor te bereiden op hun wedstrijd, zo bleek in de atletentunnel.

Marlou van Rhijn, Nederlandse paralympische kampioene, kijkt geamuseerd toe, terwijl de cameraploeg van de Franstalige openbare omroep RTBF de familie Borlée omstuwt. Ze heeft op dat moment haar wedstrijd 60m sprint erop zitten. Goud op de Olympische Spelen in Londen, maar onbekend in Gent.

“Het is fijn om eens in een valide wedstrijd aan de start te staan. Je merkt dat paralympische atleten steeds meer naar waarde geschat worden”, aldus de Nederlandse bladerunner voor wie indoorwedstrijden een nieuwe ervaring zijn. “Het is altijd een beetje spannend, omdat ik moeilijk kan afremmen. Na twintig meter sta ik nog altijd niet stil. Daarom loop ik minder vaak indoor. Heel veilig is het namelijk niet.”

(Foto © Tomas Sisk) Marlou Van Rhijn: “Het is fijn om eens in een valide wedstrijd aan de start te staan. Je merkt dat paralympische atleten steeds meer naar waarde geschat worden” (Foto © Tomas Sisk)

Mentaal duwtje

Op de massagetafel van studenten kinesitherapie Sam en Tim (20), laten sommige atleten ondertussen hun spieren onder handen nemen. Het zweet parelt van hun voorhoofd. “Ook voor ons is dit topsport”, lachen de jongens. “De spieren van sprinters voelen meestal als een blok beton aan. We proberen de kwalen die ze tijdens hun opwarming voelen zo goed mogelijk weg te masseren.”

De opwarming verschilt van sporter tot sporter. In de atletentunnel worden lichamen in op het eerste gezicht onnatuurlijke vormen gegoten. Atleten verheffen de multifunctionaliteit van alledaagse voorwerpen tot hogere kunst. “Ieder heeft zo zijn eigen routine. Techniekoefeningen zijn in elk geval erg belangrijk om blessures te voorkomen”, vertelt de trainer van de Noorse nationale selectie.

“Ik kan de meest ervaren atleten weinig bijbrengen", vervolgt hij. "Ze weten perfect hoe ze hun lichaam onder stoom moeten brengen. Mijn taak is om hen op het laatste moment een mentaal duwtje in de rug te geven. Zelfs de echte toppers beginnen net voor de start te twijfelen. Dan praat ik op hen in en zeg ik dat ze moeten doen waarvoor ze getraind hebben.”

Luiaards

Dekens, kussens en matjes slingeren in de atletentunnel in het rond. “Topatleten zijn luiaards: rust is minstens even belangrijk als trainen”, meent de Deense bondscoach. Eline Berings bevestigt: “Ik probeer op de dag van de wedstrijd lang te slapen en weinig op mijn benen te staan. Vandaag heb ik enkele dvd’s bekeken en ’s middags een dutje gedaan.” Ook de Nederlandse 3000m-loper Dennis Licht houdt van een schoonheidsslaapje. “Rond het middaguur heb ik een tweetal uurtjes geslapen om mijn normale bioritme te verleggen. Daarna keek ik vanuit mijn luie zetel wat sport.”

Voor Gentenaar Jan Van Den Broeck is een wedstrijd laat op de avond ideaal. “Aangezien mijn trainer fulltime werkt, train ik meestal van 19u tot 21u30. Ik presteer ’s avonds altijd beter.” Kim Ruell ligt op een normale zaterdagavond al lang in zijn bed. “Ik ga doordeweeks om 19u30 slapen, omdat ik ’s ochtends voor mijn werk vroeg uit de veren moet. Mijn trainingen beginnen daarom al om 4u30. Een wedstrijd om 22u30 is voor mij dus echt dramatisch. Ik weet niet hoe mijn lichaam maandag zal reageren. Mijn collega’s zijn gewaarschuwd.”

Van hardcore tot R&B

Muziek blijkt voor het merendeel van de atleten noodzakelijk om te ontspannen. Eline Berings vertelt wat er op haar afspeellijst staat: “Ik luister naar een mix van een verschillende genres. Daarnet stond de nieuwe single van Bakermat op. Ik verkies uptempo nummers met een stevige beat, maar een favoriete wedstrijdsong heb ik niet. Zolang het maar feelgoodliedjes zijn die me in de juiste stemming brengen.”

Jonathan Borlée is fan van housemuziek. “Voor grote kampioenschappen in ieder geval. Dan sluit ik me met een koptelefoon op de oren volledig van de buitenwereld af.” Hordeloopster Anne Zagré luistert verkiest R&B en rap wanneer het te druk om haar heen wordt. Jan Van Den Broeck daarentegen loopt op rustige muziek. “Alleen zo blijf ik kalm. Te harde beats bezorgen me stress.”

Een redenering die voor de Nederlandse kogelstoter Remco Goetheer niet opgaat. “Wil ik goed presteren, dan moet ik de rust in mezelf opzoeken. Wanneer ik voor de wedstrijd met te veel mensen praat, raak ik niet genoeg in trance. Aangezien ik een energiek persoon ben, is muziek de ideale uitlaatklep. Wat me vandaag in zegestemming gebracht heeft? Een stevige hardcore mixtape.”

"Gentse Gruut, een wat?"

En nadien? Genieten van een gewonnen Gentse Gruut? “Een wat?” Eline Berings is duidelijk geen bierliefhebber. “Ik zal de flesjes waarschijnlijk aan mijn vader cadeau doen. Ik drink liever een glaasje wijn. Dat kan er vanavond zeker vanaf, maar echt vieren is voor later. Morgen gaat de voorbereiding gewoon verder.”

Remco Goetheer weet een Belgische pint wel te waarderen. “Straks zal ik een paar biertjes nuttigen, maar mijn focus ligt nu al op het Nederlands kampioenschap over twee weken.”

© 2015 – StampMedia – Laurens Soenen