In deze aflevering van Vulnera spreekt host Tania Nyanguile met Soehaila, Patricia en Elise over hun visie op de feministische beweging en het intersectioneel feminisme. “Feminisme draait rond vrouwelijkheid, maar intersectionaliteit is er gekomen omdat gender niet genoeg is.”
Het feminisme weerspiegelt de strijd voor vrouwenemancipatie, maar dat gebeurt vaak vanuit een bepaalde bril. De diverse lagen ervan worden nog niet voldoende erkend, en het intersectioneel feminisme probeert die tekortkoming te verhelpen. Soehaila, Patricia en Elise leggen uit waar het intersectioneel feminisme juist voor staat en wat de meerwaarde van intersectionaliteit binnen de feministische beweging is.
Sociale ongelijkheid gaat verder dan gender
De gasten vinden intersectionaliteit binnen het feminisme erg belangrijk. Voor Patricia betekent het intersectioneel feminisme de verschillende lagen van discriminatie of ongelijkheid die je kan ervaren. “In mijn geval is dat vrouw zijn en zwart zijn. Maar als je bijvoorbeeld vrouw, zwart én biseksueel bent, ervaar je nog meer discriminatie.” Ook Elise vindt de intersectionaliteit binnen het feminisme cruciaal. “Feminisme draait rond vrouwelijkheid, maar intersectionaliteit is er gekomen omdat gender niet genoeg is. Gender is een grote bron van sociale ongelijkheid, maar er is ook nog seksualiteit, afkomst, religie, kleur, kapitalisme…”
"Gender is een grote bron van sociale ongelijkheid, maar ook seksualiteit, afkomst, religie, kleur, kapitalisme…”- Elise
Daarnaast geven ze hun mening over de mate van intersectionaliteit in het feminisme in België. Soehaila: “Organisaties zoals Baas over eigen hoofd en Rosa vzw zijn er wel mee bezig, maar binnen onze politiek vind ik dat het heel eenzijdig is. Het westerse feminisme vergeet het intersectionele vaak.” Ook Patricia is van mening dat er in ons land nog niet veel sprake is van intersectionaliteit binnen de feministische beweging. “Er zijn een paar mensen die het preachen op sociale media en tijdens Black History Month waren er een paar evenementen rond, maar voor de rest heb ik het gevoel dat ik het niet meteen zie. Intersectioneel feminisme is nodig om de stereotypen te ontkrachten, want die zijn er vandaag nog steeds heel hard.”
“We zijn allemaal intersectioneel”
Toch zijn de gasten hoopvol over de toekomst van het intersectioneel feminisme. Patricia: “Als mensen zouden afstappen van het idee dat feminisme iets afschrikkends is, is er hoop voor intersectioneel feminisme en zouden mensen er wel naar willen luisteren. Het zou eigenlijk de norm moeten worden.” Ook Elise denkt dat de beweging nog zal groeien: “Het meeste potentieel voor feminisme zit binnen de intersectionaliteit. Het is de norm om boos te zijn op feminisme, terwijl (intersectioneel) feminisme net over menselijkheid, zorg en liefde gaat. Daarom moeten we afstappen van die agressie en boosheid. Maar er is nog een long way to go”. Soehaila vindt dat iedereen zich met het intersectioneel feminisme zou moeten associëren. “We zijn allemaal intersectioneel.”
Bekijk de volledige aflevering hier:
De podcast Vulerna is een initiatief van Tania Nyanguile (1999). Vulnera bevindt zich ergens tussen talkshow en een visuele podcast. Door gesprekken aan te gaan met willekeurige personen die zich kunnen vinden in bepaalde psychologische en sociale onderwerpen, heeft Vulnera als doel om representatie, empathie en perspectiefwisseling aan te moedigen.
De podcast Vulnera wordt gemaakt door Tania Nyanguile, Adinda Vanderzande, Gaétan Vandenberghe, Idris Vandommele, Axel Loonen, Joanna Bujnarowska, Delphine Denies en Aaliyah Nyanguile.