Op 12 december 2012 startte Bond zonder Naam een campagne rond eenzaamheid, het laatste taboe in onze prestatiegerichte maatschappij. Met verhalen en getuigenissen wil de organisatie het clichébeeld van de 'eenzame mens' doorbreken en het begrip 'eenzaamheid’ in al zijn facetten tonen.

De sociaalnetwerksites zijn vandaag hét communicatiemiddel bij uitstek geworden. De Belgische datingsite Rendez-Vous heeft maar liefst meer dan 35.000 unieke bezoekers per dag en staat daarmee in de top 20 van meest bezochte Belgische sites. Maar ondanks de aandacht die een mens op deze sites krijgt, ondanks de overvloed van berichten en berichtjes, lijken veel mensen zich nog nooit zo alleen te hebben gevoeld.

Psychiater Dirk De Wachter: "De contactmogelijkheden zijn ongelooflijk groot, maar mensen zitten op hun eentje voor hun computerscherm en komen de ander niet meer tegen." Complimenten en leuke reacties kunnen een boost aan het zelfvertrouwen geven, maar de voldoening uit échte ‘gesprekken’ wordt niet geëvenaard.

Gemeenschappelijkheid

"Eenzaamheid is geen psychiatrisch probleem, het is een probleem van onze maatschappij", zegt De Wachter. “We leven in een geïndividualiseerde samenleving waar iedereen zijn eigen geluk moet maken en zijn individuele succes moet boeken. Dat gaat ten koste gaat van gemeenschappelijkheid.”
Ook schaamte houdt, zoals overigens bij ieder taboe, het probleem in stand. Zeker wanneer de eenzaamheid jaren duurt, vraagt het ontgroeien ervan moed, kracht en energie. En net die energie is door jarenlang isolement vaak sterk verminderd.

Verbondenheid

Het gevaar bestaat om eenzaamheid te stigmatiseren. Eenzaamheid is niet iets dat je alleen bij arme of oude mensen vindt. “We zijn allemaal vatbaar”, zegt De Wachter. "Elk levenspatroon is onderhevig aan verstoringen. Een echtscheiding, een overlijden of een tegenslag van wat voor soort dan ook, kan aanleiding geven tot het ervaren van eenzaamheid. Gevoelens van eenzaamheid zijn, net als pijn, een signaal dat er iets niet in orde is." We moeten volgens Dirk De Wachter dan ook structuren maken waarin we meer gedragen worden zodat we de tegenslagen van het leven beter kunnen opvangen. We hebben allemaal nood aan verbondenheid om de dagelijkse beslommeringen het hoofd te bieden. Het is een illusie te denken dat we voor elke zorgvraag een professional nodig hebben.

Sleutel

Er bestaat een wezenlijk verschil tussen 'alleen zijn' en je 'alleen voelen'. Ook in relatie tot anderen kan een mens zich heel alleen voelen. Uit een sociaal isolement komen, kan door uitjes en contacten te leggen met anderen. De aanpak van eenzaamheid is altijd individueel. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat hulp bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid alleen zinvol is als mensen leren zichzelf en anderen anders te zien. "De sleutel om eenzaamheid te bestrijden, draait niet om sociale vaardigheden aan te leren, maar door het zelfbeeld van eenzame mensen te veranderen", aldus psycholoog John Cacioppo.

Eenzaamheidsdeskundige Jeannette Rijks wil ieder die eenzaam is of zich eenzaam voelt, een hart onder de riem steken: “Wie zich al langer eenzaam voelt, is een sterk persoon. Anders had je het ondanks die eenzaamheid niet gered. Wees mondig en kom op voor jezelf.”

© 2012 - StampMedia - Celine Frée


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 13/12/2012