Begin februari 2012 bleek dat de organisatie van het Europees kampioenschap zwemmen in het Sportpaleis mogelijk niet genoeg geld bij elkaar krijgt om dit Antwerps prestigeproject en volksfeest te laten doorgaan.

Het zou nochtans niet enkel een unieke gebeurtenis voor de stad en het Belgische zwemmen zijn, maar ook voor de geselecteerde lokale zwemmers zelf.

Zwemmen voor een thuispubliek

Voor Kimberly Buys, die zich heeft weten te selecteren op drie nummers, is het de eerste keer dat zo’n groot toernooi in eigen land kan plaatsvinden: "Ik heb al wel gezien hoe in het buitenland lokale zwemmers extra aangemoedigd worden door het eigen publiek en achteraf vertellen ze je ook hoe fantastisch dat is."

"Een thuispubliek is natuurlijk niet doorslaggevend voor je prestaties zelf, maar de sfeer is wel optimaal, zowel tijdens als na de race. Ik zou het vooral leuk vinden om achteraf mijn vreugde met andere mensen te kunnen delen. En ook wanneer het resultaat tegenvalt, dan zijn de mensen uit je omgeving steeds slim genoeg om te weten hoe ze moeten reageren.

Pieter Timmers, die er ook zal zwemmen, benadrukt het belang van een thuispubliek bij het aantreden. "Als je opkomt in dat zwembad en er zijn zoveel mensen die voor jou komen, dan geeft dat natuurlijk een kick. De adrenaline ruist door je lichaam en dat zorgt voor wat extra tijdens de race."

Antwerpen of Eindhoven?

De organisatie van het kampioenschap synchroon- en langebaanzwemmen verloopt echter moeizaam. Het gaat om een ambitieus project waarbij twee zwembaden in het Sportpaleis zullen worden gebouwd, maar momenteel is er nog een tekort van 300.000 euro.

"Het is kort dag natuurlijk. De voorbije maanden waren we ook volop bezig met andere projecten en hadden we al een volle agenda en dan kwam dit er nog bij," zegt George Straetemans, de organisator en de voorzitter van de Vlaamse zwembond.

De stad Antwerpen, één van de ondersteunende partners, heeft in totaal al 500.000 euro toegezegd en vindt dat genoeg. Voor haar is het EK een mooi evenement in de aanloop naar Europese Sporthoofdstad 2013. Het moet echter wel kwaliteitsvol en financieel haalbaar zijn. Daarom zal de stad op zeer korte termijn beslissen of het evenement in Antwerpen zal kunnen plaatsvinden of dat het, zoals hier en daar gefluisterd, verplaatst wordt naar Eindhoven.

Buys heeft hierbij gemengde gevoelens: "Wanneer het EK niet zou doorgaan in Antwerpen, zou het een unieke kans zijn die wegglipt. Maar als dat toch besloten wordt, dan moet je je daar als zwemmer kunnen overzetten en er toch 100% voor gaan, met of zonder thuispubliek." Timmers is ervan overtuigd dat het EK in Antwerpen zal doorgaan: "Het moet al heel vies doen om het te af te blazen.

Buys heeft de EK-limiet gezwommen voor de 50 m en 100 m vlinderslag en de 200 m wisselslag. Timmers plaatste zich reeds voor de 100 m en 200 m vrije slag en zal op die afstanden ook deel uitmaken van de estafetteploeg. Het Europees Kampioenschap synchroon- en langebaanzwemmen vindt plaats van 16 tot 17 mei 2012 in Antwerpen. Of niet?

© 2012 - StampMedia - Daniëlle Raeijmaekers


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 13/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 13/02/2012