Afgelopen zaterdagmiddag vond in stripwinkel Mekanik de 14de finale van de wedstrijd ‘What's your excuse’ plaats. Deze wedstrijd geeft beginnende Vlaamse tekenaars een duwtje in de rug. Elk jaar doen er tussen de 30 en de 100 jonge tekentalenten mee, waarvan er dit jaar zeven winnaars gekozen werden.

Het was op de bovenverdieping van Mekanik dat de prijsuitreiking gewoontegetrouw plaatsvond. DJ Elastiks verzorgde de muziek en aan hapjes en drankjes was geen gebrek. De inzendingen hingen netjes aan de muur te wachten op het verdict van de jury. De respectievelijke kunstenaars stonden er opgewonden en enigszins nerveus naast.

Humor

De jury bestond uit Linda Torfs, uitbaatster van de Mekanik en bezielster van de wedstrijd; Inge Heremans, beter bekend als Ilah, geestelijke moeder van Cordelia; Kim Duchateau, cartoonist bekend van Esther Verkest; Jeroen Janssens, professioneel striptekenaar en bekend van Bakamé en ‘De grote toveraar’; Randall Casaer, striptekenaar en cabarettier/cabaretregisseur en tot slot Jan Bosschaert, de man achter de Jaguar-reeks. Met kennersoog en kritische geest bestudeerden zij de inzendingen. Waar ze naar zochten? “Technisch goede, mooie tekeningen en wat ook heel belangrijk is: humor,” vertelden juryleden Ilah en Jan Bosschaert. Ook de uitwerking van het thema is belangrijk. En dat was niet gemakkelijk: ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van de winkel was het thema '25'.

Jongste deelnemer

Omdat het aantal inzendingen dit jaar wat lager lag, werden er maar zeven winnaars gekozen in plaats van de gebruikelijke vijftien. De gelukkigen waren Marlies Van Dyck (26), Wart Poppe (30), Gilles De Meester (14), Jimmy Hostens (34), Dimitri Sakelaroupolus (23), Dagmar Verfaille (27) en Jan Hegels (21). Opvallend was Gilles De Meester. Hij was niet alleen de jongste winnaar, maar ook de jongste deelnemer tout court. De zeven winnaars mogen een maand lang hun werk gratis exposeren. Daarenboven zal hun werk gebundeld worden in een klein portfolioboekje dat Mekanik in eigen beheer uitgeeft.

Doel

De ambities van de verschillende jonge artiesten lopen even ver uiteen als hun respectievelijke stijlen. Maar er is één ding dat bij iedereen hetzelfde leek te zijn. Voor bijna niemand is tekenen beroep of studie, maar wel wat ze met hun leven willen doen. Marlies van Dyck wil bijvoorbeeld heel graag een eigen kinderboekje uitbrengen en het duo Geert Verbist (27, tekenaar) en Robin Leemans(30, schrijver) timmeren ook hard aan de weg. Hun inzending was een klein stukje van het stripverhaal dat ze samen maakten als afstudeerproject.

Referentie

‘What's your excuse’ is niet zomaar een wedstrijd. Het is in stripminnend Vlaanderen een referentie geworden dat als opstapje voor beginnende tekenaars dient. Het is namelijk niet zo simpel om als jong, beginnend kunstenaar een beetje naamsbekendheid te krijgen. Zeker niet als je geen enkele connectie hebt in het wereldje. Tijdens een kunststudie kun je hier en daar nog contacten leggen, maar als je pas iets later op het idee komt om van je hobby je werk te maken, kan het soms behoorlijk lastig zijn. En voor zo'n mensen zijn dit soort initiatieven een buitenkansje. “Daarenboven,” zegt Dimitri Sakelaroupolus, “geeft zulke wedstrijd jonge tekenaars zelfvertrouwen. Het voelt aan als een erkenning als professionele tekenaars je talent erkennen.”

‘What's your excuse’ is een hart onder de riem voor alle jongeren die gebeten zijn door het kunstvirus.

© 2008 – StampMedia – Noémie Six