BRUSSEL - In het kader van het programma Europa Heruitgevonden discussieerden donderdag 10 oktober vier grote persoonlijkheden in Bozar over waar het heen moet met de EU. Herman Van Rompuy, Jacques Delors, Valéry Giscard d’Estaing en Felipe González werd gevraagd: "Wat is nu misgegaan met Europa?"

Europa Heruitgevonden bracht vier politieke zwaargewichten samen, allen van verschillende strekkingen, maar met één gezamenlijke liefde: Europa. Jacques Delors was tien jaar voorzitter van de Europese Commissie en onder hem werden de eerste stappen gezet naar de euro. Valéry Giscard d’Estaing, voormalig president van Frankrijk is steeds een groot voorstander van de Europese integratie geweest en ook op latere leeftijd was hij o.a. lid van het Europees Parlement. Onder het premierschap van Felipe González trad Spanje toe tot de EU en in ’97 was hij favoriet om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Herman Van Rompuy, de enige nog actieve politicus, heeft zijn laatste jaar ingezet als voorzitter van de Europese Raad.

Economische macht

Allen hadden ze uiteenlopende meningen over de oorzaken van Europa’s huidige crisis, maar wel één consensus over diens toekomst. We moeten er alles aan doen om weer een sterke economische macht te worden die kan standhouden in deze geglobaliseerde wereld.

2014

Om die economische macht te realiseren, is politieke legitimiteit nodig. De EU zal, met de naderende verkiezingen van 2014, stand moeten houden tegen allerlei populistische stemmen. Het zal daarbij burgers naar de stemhokjes moeten lokken. Maar daarvoor heeft de EU een verhaal nodig en net dat kunnen de Europese leiders de burgers niet geven.

Verandering nodig

Delors spoort de EU aan tot meer beslissingskracht. González wil werkelijk diepgaande hervormingen in de financiële sector in plaats van oppervlakkig instellingen te redden en Giscard d’Estaing ziet de noodzaak van een creatieve geest, met nieuwe sterke ideeën om weer een gezamenlijk doel te hebben dat ons samenbrengt.

Herstellen in plaats van heruitvinden

Alleen Van Rompuy, de enige die echt op de werkvloer staat, vindt 'Europa heruitvinden' onzin. Voor je iets nieuws kan creëren, moet je het redden. Eerst moet Europa ‘gerepareerd’ worden, dan heruitgevonden. De oorzaken van de huidige problemen waren reeds voor de crisis aanwezig en deze heeft die enkel naar boven gebracht en versterkt. Daarom is het nodig eerst de basis te herwerken, vooral dan de economische basis en dat heeft tijd nodig.

Pompiers en architecten

Het verhaal van de Europese President is nuchter en pragmatisch, maar niet meeslepend of enthousiast. Volgens de andere panelleden is net die communicatie problematisch. We zijn een bende pompiers en architecten, vindt Delors. We lopen steeds achter het probleem aan en construeren van alles, maar slagen er maar niet in dat uit te leggen aan de burger. En net dat is essentieel volgens Giscard d’Estaing. Je kan je pas Europeaan voelen wanneer je Europa begrijpt.

© 2013 - StampMedia - Louise Willocx