Kunstenaars uit verschillende Europese landen presenteerden At Once op zaterdag 3 maart in het Danscentrum in Jette. De voorstellingen is een samenspel tussen dans, muziek en visuele kunst. Meerdere choreografen werkten met en naast elkaar.

De Spider group verzamelde groepen dansers, muzikanten, schrijvers en beeldende kunstenaars uit Slovenië, Kroatië en Frankrijk. Ze werkten nauw samen, maar iedere groep probeerde zijn eigen entiteit te behouden op het podium.

"Het onderwerp van ons werk is het collectief. We hebben niet gekozen voor een gemeenschappelijk thema. Iedere groep ontwikkelt zijn eigen materiaal", zegt danser Matej Kejžar.

Muzieklegendes

Op de achtergrond speelde There but for Fortune van Bob Dylan, gezongen door Marianne Faithfull. Ook de stem van mensenrechtenactivist Joan Baez maakte deel uit van de voorstelling. Beide figuren zijn gekend voor hun politieke boodschappen in de jaren 60. "We wilden enkel zangeressen gebruiken die een iconische betekenis hebben", zegt choreograaf Saša Božič.

Financiering

Het project kostte veel geld, iets wat de artiesten goed beseffen. "De Europese financiering heeft ons geholpen. Maar daarna is iedere groep op zoek gegaan naar investeerders in eigen land. Dat was moeilijk", zegt Kejžar.

Ervaring

In het stuk is er geen verhaal waarbij personages interageren met elkaar. Voor de artiesten gaat het om de ervaring door de samenwerking met buitenlandse collega's. "De coöperatie was een manier om elkaar uit te dagen. Het gaat niet over de verwachtingen maar over onze ervaringen. Als we hier een glimp van tonen, komt alles in orde", zegt danser Petra Hrašćanec.

De volgende halte van de groep is op 22 maart 2012 in Maribor (Slovenië), Culturele hoofdstad van Europa in 2012.

© 2012 - StampMedia - Ilkan Demir


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/03/2012