© Mayra Hemmerechts

Steeds meer jongeren komen in contact met verslavende middelen. De leeftijd waarop dit gebeurt, ligt ook steeds lager. Arne Nilis, eens een beloftevolle voetballer, gaf zijn carrière op door een aanhoudende gokverslaving. Vandaag probeert de ex-voetballer jongeren te waarschuwen voor de gevaren van een verslaving.  

Wanneer begon je voor het eerst te gokken?
“Het begon allemaal heel onschuldig op mijn dertiende. Ik ging dan naar de krantenwinkel met mijn zakgeld en zette daar vooral in op voetbalweddenschappen. Ik had oudere vrienden die dat al langer deden. Dit gebeurde gedeeltelijk onder invloed van vrienden. Dat ik zelf toen ook in de voetbalwereld zat, maakte het extra leuk. Ook met mijn vrienden was ik er vaak over bezig.”

Welke invloed had jouw verslaving op je dagelijks leven?
“Eigenlijk had mijn probleem een hele grote impact op mijn dagelijkse leven. Ik begon het zelf pas te merken vanaf dat er meer tijd naar het gokken ging dan naar voetbal, wat toen mijn werk was. Het werd erger. Doordat ik niet meer op normale tijdstippen at en ik niet meer genoeg nachtrust had, begonnen mijn sportprestaties eronder te lijden. Ik begon mijn werk te verwaarlozen. Voordat ik het wist, moest ik ook niet meer komen.”

Hoe groot is de gokverslaving in de voetbalwereld, voornamelijk bij de jeugd?
“Dat is een vraag die ikzelf niet kan beantwoorden, omdat ik niet voor een anderen wil bepalen of ze gokverslaafd zijn. Wat ik wel kan zeggen, uit eigen ervaring, is dat het niet moeilijk is om te beginnen gokken. Vaak besef je zelfs niet dat je verslaafd bent, totdat het te laat is.”

Je bent naar zuid-afrika getrokken om af te kicken, waarom daar?
“Ik ging samen met mijn moeder op zoek naar hulp. Eerst belandde ik bij een dokter die mij dan weer doorverwees naar psychologen en psychiaters. Na een goede vier jaar was mijn gokverslaving nog steeds niet onder controle. Ik wilde wel stoppen, maar dat ging niet. Vanaf dat moment ben ik samen met mijn moeder op zoek gegaan naar andere mogelijkheden, maar al snel bleek dat er hier in België niet direct een opnamecentrum voor gokverslaafden was. Zo kwam ik terecht bij SolutionS, waar ik doorverwezen werd naar een opnamecentrum in Zuid-Afrika.”

Je geeft nu lezingen over verslaving. Ontmoet je daar dan ook vaak jongeren met hetzelfde probleem?
“Ik geef als vrijwilliger lezingen rond het thema verslaving. Ik geef deze lezingen preventief in sportclubs, bedrijven en scholen. Ik geef getuigenissen en vertel mijn levensverhaal. Ik kom op scholen vooral veel jongeren tussen de 16 en de 18 jaar tegen. Die wedden al vaak online op sportwedstrijden. Naar mijn mening is dit zeer verontrustend.”

Heb je schrik om te hervallen?
“Nee, totaal niet. Ik loop vandaag hand in hand rond met mijn verslaving. Wat ik wel weet is dat het altijd om de hoek schuilt, en dat ik verslaafd ben voor het leven. Ik zal dus wel moeten oppassen om niet te hervallen. Maar of ik bang ben? Nee.”

Deze dagen is Nilis niet meer actief bezig met voetbal, hoewel hij zeker op tv nog naar de Champions League en andere wedstrijden kijkt. 


Dit artikel werd gepubliceerd door jongerenplaneet.be op 22/03/2018


Dit artikel werd gepubliceerd door (watwat.be) op (01/10/2018)

vorige volgende