© Photonews

Faisal Chatar groeide op in het Limburgse Lommel maar emigreerde samen met zijn Bengaalse tijgerkat Couscous naar het centraler gelegen Antwerpen. Van daaruit trekt de beste DJ van België (aldus de Red Bull Elektropedia Awards) wekelijks naar StuBru om er de beste hiphop-, trap- en houseplaatjes te draaien. Hij maakte onlangs ook zijn televisiedebuut als één van de sidekicks van Otto-Jan Ham in het satirische tv-programma De Ideale Wereld. Vrijdagavond stond de veelzijdige Faisal op het Factor J-podium op Genk On Stage. En in Limburg optreden, is voor hem nog net dat tikkeltje specialer.

Faisal Chatar Toen ik daarstraks op de parking aankwam, hoorde ik meteen dat Limburgse accent. Ik voelde me onmiddellijk thuis.

Is de muziekscene in Limburg de laatste jaren veranderd?

Faisal De muziekscene is hier echt wel aan het groeien en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik moest als zestienjarige met de trein naar Gent of Antwerpen om mijn ding te vinden, terwijl jonge gasten uit Limburg nu naar Hasselt of Genk kunnen afzakken. We hebben hiphopconcepten zoals Grensloos in Hasselt en de rappers van Onze Zaak uit Genk die heel hard hun best doen om Limburg naar een hoger niveau te tillen.

Denk je dat Limburg het niveau van Brussel of Antwerpen ooit zal kunnen evenaren?

Faisal Ik vind zelfs dat we daar al zijn! De rest van België moet er gewoon nog aan wennen denk ik. Limburg is altijd al de underdog geweest maar over een jaar of twee gaat iedereen naar hier willen komen.

Welke artiesten uit de Belgische hiphopscene doen het nu heel goed volgens jou?

Faisal Zwangere Guy, Roméo Elvis, Le 77… En er zijn een heleboel mensen die al twee jaar op de rand van de doorbraak staan: DVTCH NORRIS, Darrell Cole, TheColorGrey, onze Limburgse Jewels… Doorbreken gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere, je moet heel hard werken en niet opgeven.

Ligt daar het onderscheid?

Faisal Talent alleen is niet genoeg, je moet de kracht hebben om te blijven doorzetten. Je moet eerst zevenduizend keer op je gezicht gaan voordat je doorbreekt.

Heb jij momenten gehad waarop je wou opgeven?

Faisal Stel je voor dat je heel enthousiast bent omdat je voor het eerst op een festival mag spelen. Maar wanneer je daar aankomt blijkt dat je de wei moet openen en dat er nog helemaal geen publiek is. Op zo een moment vraag je je echt af waarom je daar eigenlijk staat. Maar net dan moet je het beste van jezelf geven. Ik speel altijd alsof er een publiek van tweeduizend man staat, ook al is dat niet het geval.

Heb je tips voor mensen die ook een muziekcarrière willen uitbouwen?

Faisal De twee belangrijkste ingrediënten zijn doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is als DJ heel belangrijk. Ik vind dat je buiten je eigen genre moet durven kijken om inspiratie op te doen, anders blijf je te hard in een bubbel zitten. Je haalt er alleen maar voordeel uit als je nieuwsgierig bent naar andere muziekgenres, persoonlijkheden en culturen.

Onlangs zette je de eerste stappen in je tv-carrière. Hoe valt dat mee?

Faisal Wat ik doe is ontzettend leuk, bij De Ideale Wereld krijg ik bijna geen beperkingen opgelegd. Ik kan volledig mezelf zijn en lachen met de dingen waar ik altijd mee lach. Ik had al eerder voorstellen gekregen van andere programma’s, maar dat boeide mij niet echt.

Naast DJ ben je nu ook mediafiguur. Is dat iets wat je altijd al wilde?

Faisal De muziek blijft het belangrijkste. De andere dingen doe ik als ik er zin in heb. Of tijd. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat ik allemaal aankan en probeer alles eens graag uit. Maar ik ben niet begonnen met DJ’en om met menne kop op tv te komen.

Die bekendheid heeft soms ook zijn nadelen denk ik. Toen je relatie met Ella Leyers bekend geraakte, stond heel Facebook vol.

Faisal Het heeft zijn nadelen. Wat interesseert het iemand nu met wie ik samen ben? Ze kunnen datzelfde platform evengoed gebruiken voor andere dingen, zoals echte cultuur. Persoonlijk snap ik al die heisa niet, maar ik denk dat mensen altijd nieuwsgierig zullen zijn. En misschien is het net omdát ik nooit over mijn privéleven praat dat mensen er nieuwsgierig naar zijn. Maar ik ga het niet proberen te begrijpen, ik laat het gewoon overwaaien.

Ben je tevreden over waar je nu staat of heb je nog doelen voor ogen?

Faisal Ik vind doelen altijd heel gevaarlijk. Wanneer je je te hard focust op één doel, werk je daar in een rechte lijn naartoe en zie je andere dingen over het hoofd. Mocht ik de beste DJ ter wereld willen worden, dan zou ik me enkel daarop moeten focussen, en zou ik niet kunnen doen wat ik vandaag allemaal doe. Je moet flexibel zijn en dingen blijven proberen. Wie enthousiast blijft doorwerken komt wel waar hij wil geraken.

vorige volgende