Op woensdag 1 april gaat in de Vlaamse bioscoopzalen Foute vrienden - de film in première. De film, een spin-off van de gelijknamige reeks op 2BE, neemt je anderhalf uur mee op een roadtrip. "Er wordt niks gescript en plots sta je daar met drie apen naast je, een film te draaien zonder script."

Foute Vrienden kan je vanaf nu ook bewonderen op het witte doek. Voor wie het concept niet kent: de comedians Begijn Le Bleu, Thomas Smith en Jeron Dewulf dagen elkaar, samen met Steven Goegebeur, uit om de meest gênante opdrachten uit te voeren in het openbaar. Zij krijgen telkens instructies via een oortje, waardoor ze in verbinding staan met de rest van de groep.

De opdracht is simpel: doe wat je foute vrienden je opdragen of faal. Dat zorgt voor zeer beschamende momenten voor de vrienden, maar ook voor verwarrende taferelen bij voorbijgangers.

Roadtrip naar het Zuiden

Het format bleek aan te slaan, zo goed zelfs dat er een film van gemaakt moest worden. Regisseur Jan Willems ging met de hoofdrolspelers op reis. Steven Goegebeur had andere verplichtingen, maar werd waardig vervangen door Christophe Stienlet, in de film steevast Bartje van 'Schuif Af' genoemd. De foute vrienden gaan internationaal in steden als Parijs, Barcelona en Benidorm.

De film lijkt gewoon een driedubbele aflevering van de reeks, maar dan in een zomerse, onbekende setting. Het concept blijft hetzelfde, maar toch ga je telkens neer als iemand een taart in zijn gezicht krijgt, of zeer schaars gekleed inkopen moet gaan doen op een markt. De hoogtepunten? Thomas die de Spaanse oma Isabel aan de haak slaat, en Begijn die vol op de mond gekust wordt door een Spaanse schone.

De hele film lang staan je lachspieren niet stil. En dat de vrienden het ook leuk vonden, beaamt Stienlet: "Ik ben voor de leeuwen geworpen", vertelt de nieuwkomer. "Er wordt niks gescript en plots sta je daar met drie apen naast je, een film te draaien zonder script."

Derde seizoen

De programmamakers zijn nog lang niet uitgelachen wat Foute vrienden betreft. "Er komt een derde seizoen op televisie", verklapte regisseur Willems voor een volle bioscoopzaal. Jeron Dewulf stond tijdens de voorstelling oveirgens in Hawaii-outfit, terwijl zijn 'vrienden' mooi in maatpak op de rode loper verschenen. "Er was afgesproken dat we in Hawaii-outfit zouden gaan", zegt hij, "alleen had de rest nog een maatpak bij. Ik niet."
Of hij de waarheid sprak, laten we in het midden.

'Foute vrienden - de film' speelt vanaf 1 april in de bioscoop. En nee, dat is geen grap.

© 2015 - StampMedia - Lien Van Doorslaer


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/04/2015