In 2010 lanceerde de Stichting P&V de wedstrijd GO 2030!. Ze vroegen jongeren hoe zij de wereld zien in 2030. De winnende inzending 'FutureFormers' van Eef Briers wordt nu vertaald in een artistieke productie. De komende maanden maken jongeren kunstwerken in vijf Limburgse steden.

De Stichting P&V ondersteunt de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. Met GO 2030! ging de organisatie op zoek naar de toekomstdromen van de jeugd. Die visies worden nu omgezet in een kunstwerk met Briers' 'FutureFormers' als uitgangspunt. In vijf Limburgse steden zullen jongeren een kunstwerk bouwen onder begeleiding van artistiek coördinator Thomas Lommée en vijf andere professionele kunstenaars.

Even bijkletsen

Eef Briers nam in het kader van haar stage bij vzw eeland deel aan de wedstrijd. Ze schreef 'Even bijkletsen', een fictieve e-mail naar haar vriendin Veerle, die op de 'tweede verdieping van de aarde' leeft. Daar leven de mensen zoals wij, maar beneden is alles futuristisch. Briers haalt vijf thema's aan: liefde, educatie, wonen, gezondheid en entertainment. Eeland richt zich op jongerencommunicatie en coördineert nu 'FutureFormers'.

Vespa APE

Het project start 11 april in Beringen. Daarna volgen Genk, Hasselt, Sint-Truiden en Overpelt. Kunstenaar Thomas Lommée ontwerpt een nieuwe laadbak voor een driewielige Vespa APE. In elke stad zal een groep jongeren onder begeleiding van een kunstenaar een nieuw onderdeel bouwen binnen, op, of aan die laadbak.

Link tussen de steden

"We willen jongeren een plek geven in de gemeente. Dit kunstwerk wordt de mobiele belichaming van hun toekomstbeeld", zegt Liesbeth Huybrechts van partner Social Spaces, een onderzoeksgroep van de KHLim en de PHL. "De bedoeling is dat elke stad een element van het vorige kunstwerk in hun artistieke visie verwerkt zodat er een link is tussen de steden."

"De jongeren in Beringen maken een geluidswerk, die van Genk doen iets met een skateramp", verklapt Huybrechts. De Hasseltse jongeren willen een 'chill-out-zone' in het stadscentrum. Sint-Truiden werkt rond het tweeledige gegeven van de stad en Overpelt rond een publieke ruimte voor jongeren.

©2011- StampMedia/Xios - Goele Theunis


Dit artikel werd gepubliceerd door 7voor7 op 01/04/2011