“Dikketruiendag, wat is dat?” aldus een marktbezoeker Daniël Groffins. Die vraag stellen heel wat Hasseltse burgers zich vandaag. Het initiatief van het Vlaams Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) blijkt geen succes in de Limburgse hoofdstad.

Elk jaar begeleidt Milieuzorg op School (MOS), het klimaattraject van het LNE, scholen om hun leerlingen bewust te maken van de problemen rond klimaatopwarming. Samen met Eco-schools, het internationaal keurmerk voor duurzame scholen, roept het iedereen op om deel te nemen aan de jaarlijkse Dikketruiendag. Dat is de dag waarop de milieubewuste personen onder ons de verwarming een graad lager draaien, en ter compensatie een warme trui dragen.

Toch blijkt het idee buiten de kleuterscholen, het lager en het secundair onderwijs nauwelijks mensen te bereiken. Ook in het hart van Limburg is dat het geval. Onder meer het provinciehuis, de provinciale bibliotheek, Hogeschool PXL en andere openbare instellingen en gebouwen hebben geen idee dat het vandaag Dikketruiendag is.

Scholen minder participatief

Terwijl men bij PIKOH, de Provenciale Kunsthumaniora Hasselt, zich afvraagt of ze überhaupt meedoen aan het milieuvriendelijke initiatief, houden de leerlingen van de hotelschool KTA3 zich bezig met het vieren van hun Chrysostomus. Het is opmerkelijk dat niet alle scholen deelnemen. “We verplichten scholen niet om zich voor de Dikketruiendag in te schrijven”, aldus Brigitte Borgmans, woordvoeder het departement LNE , “maar we moedigen ze wel aan door er een prijs aan te koppelen.” Daardoor heeft het departement geen idee van wie nu precies meedoet.

Stedelingen niet ingelicht

Ook de marktgangers op het Kolonel Dusartplein zijn zich niet bewust waarom 17 februari 2017 een belangrijke dag is voor Moeder Aarde. Wanneer de bezoekers vernemen dat het vandaag Dikketruiendag is, lijken ze een beetje in de war. Sommigen horen de term zelfs voor de eerste keer. Toch zijn er enkelingen die de actie wel kennen. Dat zijn dan vooral ouders met kleuters, omdat kleuterscholen hun kinderen kennis laten maken met de Dikketruiendag.

Frank is voor

Frank Deboosere, Belgische weerman voor de VRT, is een grote voorstander. Zeker als ambassadeur van de dertiende editie spreekt hij zijn steun uit voor het klimaattraject. Deboosere vindt het een ‘super-initiatief’ meldt hij via Twitter. Hij probeert het initiatief ook aandacht te geven via de openbare omroep. De allerkleinsten krijgen de actie ondertussen spelenderwijs met de paplepel ingegoten. “Als de kinderen een dikke trui dragen, krijgen ze een steentje”, zegt Ilse Peters begeleidster van ’t Schommelbootje in Alken. “Daarmee tonen we ze dat ze op die manier hun steentje bijdragen om de opwarming van de aarde te bestrijden.”

© Twitter/Frank Deboosere

Ondanks dat de meeste Hasselaren niet weten dat het vandaag Dikketruiendag is, blijft het LNE hoopvol. Als de kleuterscholen aandacht blijven schenken aan het initiatief, zullen ook toekomstige generaties op 17 februari even blijven stilstaan bij de problemen rond klimaatopwarming.

© 2017 – StampMedia - tekst: Emily Nees; video: Sven Aerts


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 17/02/2016