Meer dan vijfhonderd jongeren, ouderen en kinderen genoten op zaterdag 25 juni van het Marrakech-festival in Hoboken. Culturele organisatie Casa Louisa en evenementenbureau Arabian Nights sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van dit gratis muziekfeest.
De organisatie van het Marokkaanse festival nam zes maanden in beslag. Naast een groot podium waren er verschillende kraampjes waar je eten, drinken, Marokkaanse feestkleding, boeken en tagines kon kopen. Daarnaast trok een grote berbertent veel aandacht.
Cultuur laten proeven
De artiesten waren allemaal van Marokkaanse origine. Daarvoor kozen de organisatoren bewust. "We willen niet-Marokkanen laten proeven van onze cultuur", zegt Fehdi Yarti van Arabian Nights. "Dit is een goede manier om elkaar beter te leren kennen." Het publiek bestond, met enkele uitzonderingen, vooral uit Marokkaanse sympathisanten. "Maar dat heeft ook te maken met de andere evenementen die op dit moment doorgaan: BorgerRio in Borgerhout en Summerfestival op Nieuw-Zuid", aldus Yarti.
Berberse liederen
Een groot deel van de toeschouwers keek uit naar het optreden van Milouda Alhoceimia, een Riffijnse zangeres die izran of traditionele Berberse liederen zingt. "Hier kan ik genieten van muziek die mij interesseert", zegt Saloua El Marchouhi (16). Dit was het enige festival waar zij en haar vriendinnen naartoe wilden gaan. De broers El Khalfioui kwamen dan weer voor de sfeer en gezelligheid. Voor dit festival sloegen Yassine (21) en Ahmed (19) hun buurtfeest BorgerRio graag een keer over.
Muntthee in plaats van witte wijn
Eén van de weinige autochtone Belgen was Jill uit Borsbeek. Hoewel er alcohol te verkrijgen was, greep Jill naar een glas muntthee. Dit deed ze niet alleen omdat dit gratis was. Ze wou zich volledig overgeven aan de sfeer van het festival. "Dit soort feestjes wordt niet georganiseerd in Borsbeek, daarom dat ik hier absoluut bij wilde zijn."
Steun
Ook Said Boucham (53), grootmeester in de taekwondo, was aanwezig. Hij kwam om zijn leerling en tevens zanger Jamal Ahlam aan te moedigen. "Jamal is mijn leerling, hij doet steeds zijn best en als het gaat over vertrouwen en steun dan staat hij altijd achter mij. Ik vond dat ik iets terug moest doen. Ik kom daarom met plezier luisteren naar zijn zangprestaties", aldus Boucham.
Wel vindt Boucham het spijtig dat er geen autochtone jongeren aanwezig waren. Moest het zijn organisatie zijn, dan zou hij ook enkele Vlaamse artiesten laten optreden.
© 2011 - StampMedia - Souhaila Akarkach
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 27/06/2011
Dit artikel werd (deels) gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 27/06/2011, zonder correcte verwijzing