Elke dag van de zomervakantie zijn kinderen tussen dertien en vijftien jaar welkom in Kamping Kavka in het jeugdcentrum Kavka aan de Oudaan. De jongeren verleggen er hun grenzen, ontdekken er uitdagende sporten en maken er nieuwe vrienden. Zonder de enthousiaste monitoren zou dit project echter niets voorstellen.

Het grote succes van de speelpleinen van Kindervreugd noopte de organisatie er dit jaar toe om op zoek te gaan naar een nieuw concept. De mogelijkheid om meer kinderen te ontvangen, moest gecreëerd worden. Kamping Kavka is het resultaat van deze zoektocht.

Gert Fredrix (20) was al vier jaar actief bij de speelpleinen als monitor voor hij bij Kamping Kavka terechtkwam. Zijn voornaamste drijfveer is de positieve reacties die hij krijgt. “Ik vraag de jongeren regelmatig of ze zich amuseren. Wanneer ik dan een positief antwoord krijg, weet ik waarom ik hier elke dag terugkom”, vertelt Gert.

De jongeren die Kamping Kavka aantrekt zijn divers. Voor acht euro per dag komen zowel allochtonen als autochtonen meedoen aan activiteiten zoals bowlen, wielrennen of dansen. Het selecte groepje van zeven jongeren dat we vandaag aantreffen tijdens een workshop theater zijn geen vreemden voor elkaar. Sommigen komen elke dag terug en ook dat zegt veel voor Gert. “De jongeren zouden niet terug komen als ze er geen plezier aan beleven.”

“Ik ben hier al drie weken elke dag en de meeste activiteiten zijn leuk”, vertelt een meisje. “Het was een idee van mijn moeder om naar Kamping Kavka te komen. Volgens haar kon ik tijdens de vakantie daar beter de tijd te doden, maar vooral ook nieuwe vrienden maken.”

“De jongeren komen meestal goed overeen en helpen elkaar ook op onbekend terrein. Laatst gingen we muurklimmen. Een meisje durfde absoluut niet hoger dan vijf meter. Iedereen moedigde haar aan en uiteindelijk ging ze tot boven! Fantastisch!”, legt Gert enthousiast uit.

Bereikt  het succes dat het wilde bereiken? “Vandaag zijn er zeven jongeren, wat een gemiddelde opkomst is. In principe hebben we plaats voor 25 jongeren per dag, maar aan dat aantal komen we nooit. Voor mij telt echter niet de kwantiteit, maar de kwaliteit. Ze amuseren zich en de groep is ook hechter dan wanneer we met meer zijn.”

© 2008 - StampMedia - Sien Wollaert