© Gizem Imrah

Honderden kinderen en hun leerkrachten kwamen donderdagnamiddag op straat in de Antwerpse Diamantwijk om te protesteren tegen de goudraffinaderij Value Trading. Ze betogen tegen de locatie van de fabriek, die giftige gassen zou uitstoten. “Naast gezondheidsproblemen is de uitstoot van de fabriek nefast voor het milieu.”

“Ik heb één vraag voor de regering: we hebben al meermaals geprotesteerd. Alsjeblieft, haal deze fabriek hier eindelijk weg. De baas mag wat mij betreft goudgeld verdienen, maar niet over onze rug. Ga hier weg.” Het statement van Aaron Mordechai van den Berg is duidelijk. Hij nam het woord tijdens de manifestatie en sprak emotioneel het publiek toe.

Verschillende joodse scholen kwamen mee protesteren op de hoek van de Jacob Jacobsstraat en de Simonsstraat, waar goudraffinaderij Value Trading is gelegen. Samen met andere buurtbewoners van de Antwerpse Diamantwijk beschuldigen ze zaakvoerder Sam Goetz ervan giftige gassen uit te stoten. Die zijn volgens hen de oorzaak van een toegenomen aantal gevallen van kanker in de omgeving rond de raffinaderij, voornamelijk longkanker.

“Kinderen grootste slachtoffer”

De vergunning van Value Trading om te kunnen opereren vanuit de Jacob Jacobsstraat loopt in juli af. De raffinaderij heeft een nieuwe aanvraag ingediend. De organisatoren van de manifestatie, tientallen buurtbewoners, roepen de overheid op die nieuwe aanvraag te weigeren. Zij willen dat de fabriek verhuist naar een locatie buiten het stadscentrum.

De reden waarom de kinderen werden opgeroepen om te manifesteren is symbolisch, zo vertelt Miriam Grossman, wier zoon aanwezig is als leerkracht. “Zij zijn onze toekomst en lijden het hardst onder de vervuiling van de fabriek.”

De woorden van Aaron Mordechai van den Berg werden na zijn toespraak met applaus onthaald door de toehoorders. De meesten onder hen waren afkomstig uit de Joodse gemeenschap, maar ook enkele niet-joodse buurtbewoners voegden zich bij het protest. Na de speech volgde een lang gebed. Volgens de Thora is het gebed namelijk “het meest krachtige wapen dat gelovigen hebben. Geweld is nooit de oplossing.”

Atal Levy was ook aanwezig op de betoging. Hij woont sinds de geboorte van zijn dochter vlak achter de fabriek. Op zeer jonge leeftijd ontwikkelde zijn dochtertje, nu twee jaar, ademhalingsproblemen. Vandaag krijgt ze drie keer per dag zuurstof via een beademingstoestel. Levy kwam er gisteren pas achter dat Value Trading gassen uitstoot aan de achterkant van zijn appartement. Volgens hem is er een link tussen de ziekte van zijn dochter en de fabriek.

“Ze moet zeer zware medicatie nemen, zoals cortisone”, aldus Atal Levy. “Het ziet er niet naar uit dat haar toestand zal verbeteren en ze is nog maar twee jaar. Haar kamer komt uit op de achterkant van de fabriek en ze gaat naar de crèche op het gelijkvloers van ons appartementsgebouw.”

Levy hoopt, net zoals iedereen die aanwezig was op de manifestatie, dat de fabriek snel zal verdwijnen uit de wijk. “Ik woon hier graag, ik wil hier niet weg. Maar zo kan het niet verder, dit is hallucinant. Naast gezondheidsproblemen is de uitstoot van de fabriek nefast voor het milieu. Ze kunnen zich dus best verplaatsen naar een plek die meer geschikt is.” Atal Levy toont ons het uitzicht vanuit de kamer van zijn dochter. De fabriek stoot momenteel geen gassen uit, maar de schouw is duidelijk zichtbaar.

“Ik woon hier graag, maar zo kan het niet verder” – Atal Levy

Niet bewezen

De organisatoren hopen met deze manifestatie meer bewustzijn in de media te creëren voor hun zaak. Het is tot dusver niet bewezen dat de kankers en andere ziektes in de buurt van Value Trading gelinkt zijn aan de uitstoot van de raffinaderij. Wij vroegen Sam Goetz en Value Trading om een reactie, maar kregen geen gehoor.

De familie Goetz is al decennialang actief in de Antwerpse goud- en diamantindustrie. Tony Goetz start zijn carrière als diamantbewerker in 1962 en richt in 1984 NV Tony Goetz & zonen op, waarmee hij zich focust op het aankopen en verhandelen van goud. Al snel breidt de zaak uit en komt er een eigen smelterij. In 2001 draagt Tony Goetz de zaak over aan zijn zonen, Alain en Sylvain. Zij verplaatsen de goudraffinaderij naar het pand in de Jacob Jacobsstraat.

Alain Goetz richt African Gold Refinery in Oeganda op, maar komt steeds vaker in opspraak voor witwaspraktijken. Officieel knipte hij alle banden door met zijn broer Sylvain, die het familiebedrijf in Antwerpen leidde. Achter de schermen is hij echter nog steeds betrokken bij de activiteiten van de fabriek in de Jacob Jacobsstraat. In 2020 kwamen de broers in opspraak wegens witwaspraktijken. Ze werden beiden veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. Ook zou NV Tony Goetz conflictgoud geïmporteerd hebben. Sindsdien staat familielid Sam Goetz aan het hoofd van het familiebedrijf, dat werd omgedoopt tot Value Trading. Sam Goetz beweert geen banden te hebben met de wanpraktijken van zijn familie.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 12/05/2022.

vorige volgende