De tiende stadsdichter van Genk is de West-Vlaamse Maud Vanhauwaert. Zij presenteerde haar gedicht op de poëzieavond Dichterbij op 31 januari in de bibliotheek van Genk.
Hoe is Genk bij jou terecht gekomen om het nieuwe stadsgedicht te schrijven?
Maud Vanhauwaert: "Vermits ik uit West-Vlaanderen kom, is me dat een raadsel. Maar ik vermoed dat Bart Moeyaert er voor iets tussen zit. Hij was de eerste Genkse stadsdichter, maar ook ooit leerkracht van mij."
Was de sluiting van Ford Genk je inspiratiebron?
"Aanvankelijk niet, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat dit een thema was waar ik niet omheen kon. Voor de meeste mensen die niet uit Genk komen, lijkt het alsof Ford Genk synoniem is aan Genk Stad. Alsof de stad weinig anders te bieden heeft. Maar de Fordfabriek heeft Genk groot gemaakt en is bepalend voor de toekomst van de stad. Ik wou met dit gedicht de stad een spiegel voorhouden."
"Ik heb geprobeerd om de negatieve punten waarmee Genk de laatste tijd in de media komt, om te buigen tot optimisme. Ik wou de verzwakkende stad wat versterken. Mensen denken nog te vaak aan de donkere, vuile mijnschachten, terwijl ik Genk meer wil laten zien als een naar boven reikende glazen lift."
Zou het stadsgedicht impact kunnen hebben op je verdere carrière als dichter?
"Ik hoop het! Maar ik maak me geen illusies. Om als dichter je brood te verdienen, moet je veel opdrachten aannemen. Dit was er één van. Ik werk graag en veel vanuit een opdracht of gelegenheid. Beetje bij beetje heb ik de balans gevonden tussen schrijven voor mezelf en schrijven voor een ander."
Je hebt al verscheidene Poetry Slam prijzen gewonnen. Wat is Poetry Slam precies?
"Het is een dichtvorm die van de VS naar Europa is overgewaaid en via Nederland bij ons is terechtgekomen. Je moet tijdens een beperkte tijd een gedicht op een entertainende manier voordragen. Hierna wordt de dichter beoordeeld door een jury. Het is een heel frisse, toegankelijke dichtvorm waarbij het publiek nauw betrokken is."
Heeft het je stijl beïnvloed?
"Goh, enigszins wel, maar ik had op de toneelschool al geleerd dat je een tekst niet zomaar kan voorlezen. Er zijn best wel wat regeltjes aan verbonden. De laatste tijd ben ik nog weinig bezig met Poetry Slams. Dit jaar heb ik België nog vertegenwoordigd op het Europees kampioenschap waar ik tot de halve finale ben doorgestoten. Het leek mij een goed idee om af te sluiten op mijn hoogtepunt."
© 2013 – StampMedia – Martijn Vandenborne