Mano Dirix doet tussen 3 en 8 april 2012 een poging om het wereldsnelheidsrecord met een kitebuggy te verbreken op de North American Buggy eXpo (NABX). Daarvoor reist hij speciaal naar Las Vegas. Om in de geschiedenisboeken te komen, moet de Genkenaar een snelheid hoger dan 135 kilometer per uur halen.
Dirix racet al enkele jaren met een kitebuggy. Dat driewielige karretje maakt snelheid door een windvlieger. "Ik was op vakantie met mijn ouders in Zeeland. Daar hielden ze toevallig een demonstratie met buggy's. Ik was meteen onder de indruk van de snelheid en de behendigheid die bij de sport kwam kijken. Niet lang daarna ben ik er zelf ook mee begonnen. En zo rolde ik snel het wereldje in."
Trainen in Nederland
Ondertussen is Dirix een bekende naam in de kitebuggywereld. "Ik deed al mee aan het Europese kampioenschap en verschillende andere grote races. Ik zit meestal in Nederland waar de stranden over het algemeen breder zijn en waar er meer wind staat. In België vallen de omstandigheden vaak tegen. Hierdoor ga ik vaak om met Nederlandse buggyers. Zo was ik ook al lid van hun nationale team tijdens een kampioenschap."
Het is dan ook met een Nederlander, Stephan Van Bommel, die met Dirix een nieuw avontuur aangaat. "We willen in Las Vegas het snelheidsrecord verbreken tijdens NABX. Dat is het grootste evenement ter wereld voor onze sport."
Afhankelijk van het weer
"Het evenement vindt plaats op een opgedroogd meer: de ideale locatie om hoge snelheden te halen. Het is een enorme vlakte, waar vaak veel wind staat. De omstandigheden kunnen dus ideaal zijn. Maar voor hetzelfde geld draait het op niets uit. We blijven grotendeels afhankelijk van het weer. Het materiaal is aangepast aan de locatie, dus daarmee kan het niet mislopen", zegt Dirix. Hij en Van Bommel gaan beiden om beurt proberen het record te verbreken.
De recordpoging op zich is al een hele uitdaging, maar dat geldt ook voor de organisatie. Dirix: "We zijn al lang met dit plan bezig. We moesten sponsors zoeken voor het materiaal. Dat is zeer specifiek en vaak duur. Bovendien kost het transport naar de Verenigde Staten ook heel wat en vraagt het tijd. De buggy's zijn een maand geleden al naar daar vertrokken met de boot."
© 2012 - StampMedia - Paul Eyben
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 03/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 03/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Extrasport op 03/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 04/04/2012