Het nieuwe Thor Park kan op termijn tot vierduizend jobs creëren volgens burgemeester Wim Dries. De stad werkt voor het project samen met de Limburgse Reconversiemaatschappij en projectontwikkelaar DMI Vastgoed. Het zwaartepunt van het onderzoek naar hernieuwbare energie komt ook in Genk te liggen.

Het gebied, gelegen op de oude mijnsite van Waterschei, bestrijkt in totaal 80 hectare, verdeeld over drie zones. Er komt een wetenschapspark (20 hectare) en een hoogwaardig bedrijventerrein (60 hectare). Het hoofdgebouw krijgt ook een grondige renovatie.

Eenmaal het Thor Park volledig ontwikkeld is, zou het volgens Dries voor duizenden jobs kunnen zorgen. Maar dat is nog niet voor morgen. De stad trekt twintig jaar uit voor de uitbouw van het bedrijvenpark. "Al gaat het nu heel snel", zegt Dries. "Aan dit tempo is het project binnen dertien of veertien jaar klaar."

Hoogtechnologische bedrijven

Er is grote vraag naar ruimte voor hoogtechnologische bedrijven. "Genk ontwikkelt zich snel. Ooit zal dat misschien even stilvallen, maar nu lijkt daar nog geen sprake van", aldus Dries. Hij verwacht dan ook veel interesse voor het project. Op dit moment is er echter nog geen contract afgesloten voor het bedrijventerrein. "Wel zijn er al drie kandidaten met vergaande interesse."

"De uitbouw van een industriegebied vraagt tijd", aldus de burgemeester. "Genk-Zuid bestaat ongeveer 70 jaar, zelfs daar is nog altijd 150 hectare vrij." Die ruimte gebruiken voor het Thor Park is geen optie. Ze dient als buffer voor eventuele nieuwe fabrieken. Thor Park past in de strategie van de stad om, naast de zware industrie, meer hoogtechnologische bedrijven naar Genk te halen. "Zij kunnen perfect functioneren op de site en hebben de ligging van Genk-Zuid, aan de haven en bij het spoor, niet nodig", zegt Dries.

EnergyVille

Momenteel zijn de vergunningen aangevraagd. Als alles goed gaat, starten eind dit jaar de werken in Waterschei. De eerste fase van de bouw focust zich op het wetenschapspark. Daar komt onder andere de nieuwe vestiging van EnergyVille.

"Energyville moet hét Vlaams studiecentrum voor hernieuwbare energie worden. Tot nu toe is het onderzoek enorm versnipperd", zegt Dries. De KULeuven en de associatie rond de Universiteit Hasselt participeren in het project. Ingenieursstudenten, voornamelijk van Xios en KHLim, zullen in de toekomst gebruik kunnen maken van de labo's en andere infrastructuur. Binnen vijf jaar zou EnergyVille volledig operationeel moeten zijn.

Manifesta

In het hoofdgebouw vindt dit jaar Manifesta plaats, de reizende kunstbiënnale. "Uiteraard willen we dat project niets in de weg leggen", zegt Dries. "Tot het evenement in september afgelopen is, laten we het hoofdgebouw met rust." De plannen staan dan ook nog niet vast, de stad zoekt momenteel naar architecten.

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 27/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 27/02/2012