Ondanks de regenbuien stond er zaterdag 14 juli veel volk buiten om naar de Gentse Feesten Parade 2012 te kijken. Deze optocht luidt jaarlijks het begin in van de Gentse Feesten, een verzameling van concerten, theatervoorstellingen en andere evenementen in de binnenstad van Gent.
Even voor twee uur staat de stoep van de Rodelijvekestraat vol paraplu's en plastieken capes. Deze mensen willen het begin van de optocht niet missen. Net als ieder jaar trekt dit evenement veel aandacht. Een indrukwekkende optocht van 28 praalwagens, fanfares, dansers en bejaarden trekt door de Gentse binnenstad. Sommige toeschouwers, zoals Louie Geens (56), komen speciaal voor de parade naar Gent. "Het is voor mij de eerste keer en ik ben blij dat ik er ben, ondanks de regen", vertelt Louie. De meeste toeschouwers zijn toevallige voorbijgangers, mensen die te vroeg zijn voor de Gentse Feesten of inwoners van Gent zelf.
Ook de meeste deelnemers zijn voorbereid op de regen. Muzikanten pakten hun instrumenten in en dansers hebben vaak jassen aan of paraplu's vast. Het weer kan de optocht voor Martine De Smet (62) alleszins niet verpesten. Zij danst dit jaar voor de tweede keer mee met haar seniorenclub: "Dit smaakt naar meer. We willen alle seniorenclubs motiveren om mee te doen met ons." Om te mogen participeren, moeten ze een draaiboek afgeven en daar mogen de groepen niet van afwijken.
Prijzen voor deelnemers
De optocht is niet alleen puur plezier. Voor de deelnemers hangt er misschien een geldprijs aan vast. Juryleden staan verspreid tussen de massa om verschillende acts te beoordelen en omstaanders kunnen hun favoriet bekend maken door middel van wedstrijdformulieren die uitgedeeld worden. De winnaar wordt aan het einde van de Gentse Feesten bekendgemaakt. Daarnaast is het voor organisaties en clubs een mooie gelegenheid om reclame te maken.
Met de parade is het startschot voor de 169ste editie van de Gentse Feesten gegeven. Het stadsfestival, dat tien dagen duurt, trekt meer dan 100.000 bezoekers per dag. Er is gratis muziek op 10 verschillende pleinen waaronder het St-Jacobs, het Baudelohof en de Korenlei - Graslei. Deze optredens worden verzorgd door acht verschillende pleinorganisatoren. Er zijn honderden binnen- en buitenactiviteiten en voor de kinderen wordt er op verschillende locaties animatie voorzien. De volledige programmatie van de Gentse Feesten is terug te vinden op de website: www.gentsefeesten.be.
© 2012 - StampMedia - Hanne Op de Beeck
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 17/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 17/07/2012
Dit artikel werd (deels) overgenomen door lifetoday.be op 17/07/2012