Heb jij ook wel eens last in je nek of schouders door uren voor de pc te zitten? Deze vijf gewrichtsproblemen zijn te wijten aan onze geliefde computer en smartphone. De nieuwkomer is de WhatsApp-vinger. Welkom in het digitale pijnperk!
Muisarm
De eerste computer in de huiskamer, hoera! De hele familie ging rond het computerscherm staan en keek vol bewondering naar je vingers die iets tokkelden op het toetsenbord. Enkele maanden later leer je de CD-ROM kennen en zit je uren voor je favoriete computergame. Maar helaas slaat je actieheld terug met pijnlijke tintelingen in je vingers, pols of arm. Het voortdurende geklik op je linker- of rechtermuisknop kan evolueren naar een muisarm. Een lastig kwaaltje dat je kan vermijden door regelmatig pauzes in te lassen of een ergonomisch gevormde muis te kopen.
Sms-duim
Sms jij ook soms tot je duimen het begeven? Van zodra je last begint te ondervinden in je duim of pols sms je beter met beide handen. Beperk je sms-duur tot vijf à tien minuten. Gelukkig is dit kwaaltje al een beetje aan het dateren met de komst van de smartphone. Het ‘slimme’ toetsenbord is minder intensief. Je hoeft vandaag geen vier keer meer te klikken om een ‘S’ op je gsm-scherm te zien verschijnen.
Gsm-arm
Goede vrienden kunnen makkelijk één uur non-stop met elkaar telefoneren. Door je gsm continu in dezelfde houding tegen je oor te plaatsen, krijg je krampen in de arm. Dit kan op lange termijn evolueren naar pijnscheuten of stekende pijn in je schouder, bovenarm of elleboog. Misschien is het geen slecht idee om eens een koffietje te gaan drinken? Face to face is des te gezelliger.
iPad-schouder
Tabletgebruikers, wees gewaarschuwd! Door voortdurend naar beneden te kijken, overbelast je je nekspieren. Ook kun je kramp krijgen in je polsen door het scherm voortdurend vast te houden. Oplossing? Koop een standaard waar je je tablet tegen kan plaatsen en probeer zo recht mogelijk voor je te kijken. Het is af te raden om al zittend naar beneden te kijken. Je wil binnen tien jaar toch niet over straat lopen met het hoofd naar beneden?
WhatsApp-vinger
Tot slot de laatste nieuwe in de ranglijst: de WhatsApp-vinger. Via deze applicatie op je smartphone kan je berichten, foto’s of video’s delen zonder te moeten betalen voor een sms-bericht. Net zoals bij sms-berichten zou je door veelvuldig gebruik je pols-, hand- en vingergewrichten overbelasten. Vooral swipen, in- en uitzoomen of scrollen op je smartphone of tablet zijn handelingen die op lange termijn neveneffecten veroorzaken.
Feit of fabel?
Men staat sceptisch tegenover deze kwaaltjes, al zou je deze toch beter serieus nemen. Universitaire onderzoeken wijzen namelijk uit dat het gebruik van technologie de directe oorzaak is van gewrichtsklachten. Ook mentale problemen zoals stress worden vaak veroorzaakt door onze digitale toestellen. “We zien duidelijk dat er een relatie bestaat tussen het intensief gebruik van dergelijke elektronische apparatuur en het type klachten”, vertelt handtherapeut Rob van Huis.
Conclusie? Het kan nooit kwaad om die trillende smartphone of het oplichtende Facebookicoon even te negeren. Minder gezondheidsklachten en meer tijd voor jezelf: win-win!
© 2015 StampMedia/21bis - Julie Van den Driesschen
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 19/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 19/05/2015