Terwijl de hele wereld kijkt naar hoe ervaren renners zoals Alberto Contador, André Greipel of Philippe Gilbert het mooie weer maken in de Ronde van Italië, zijn er elk jaar opnieuw renners die voor de allereerste keer in een grote ronde meestrijden. Louis Vervaeke (21), renner bij Lotto-Soudal, beleeft dit jaar zijn doop. Hij laat zich leiden door ervaren rot Adam Hansen (34).

De laatste dagen is het weer in de Ronde van Italië helemaal omgeslagen. Reden de renners bij de start aan de Ligurische kust nog in het stralende zonnetje, valt de regen nu met bakken uit de lucht. Omstandigheden die hun tol eisen, ook voor Louis Vervaeke, één van de benjamins van Lotto-Soudal die aan zijn allereerste grote ronde bezig is. “Ik was goed begonnen in Sanremo, maar de afgelopen dagen was ik wat ziekjes. Gelukkig niets dat wat antibiotica kon oplossen. Waarschijnlijk heb ik nu weer de goede benen te pakken.”

Gids Hansen

De renner is onder de indruk van de manier waarop de Giro georganiseerd is: “Het is zelfs in vergelijking met de grote klassiekers nog een stap hoger.” Ondanks die stap hoger twijfelde de Oost-Vlaming geen seconde om zichzelf in de kijker te rijden. Tijdens de 12de etappe naar Vicenza plaatste hij voor de top van de eerste beklimming een aanval en reed hij tot 30 kilometer van het einde solo aan de leiding.

Gelukkig staat Vervaeke er niet alleen voor tijdens zijn allereerste grote avontuur. Ervaren rot Adam Hansen is bezig aan zijn 11de ronde op rij (hij reed alle grote rondes sinds de Vuelta van 2011) en kent het reilen en zeilen van de Ronde van Italië dus als z’n broekzak. Een ideale gids dus voor een debutant als Vervaeke. Hansen: “Ik hou echt van de grote rondes omdat alles geregeld is. Daardoor is alles veel minder stresserend. Je moet gewoon denken aan de koers.”

Heimwee

Dat Hansen een expert is in het rondewerk, lees je ook af aan zijn lichaamstaal. Niets wijst op stress of zenuwachtigheid bij de Australiër. Al geeft hij toe dat hij het af en toe toch moeilijk heeft. “Je bent lang van huis weg en ik heb nogal snel last van heimwee. Vaak zou ik tijdens een grote ronde een dagje thuis willen zijn. Eén dagje maar, weet je wel, want ik hou echt van home.”

Hoe is het om als ancien om een jonge debutant onder je hoede te hebben? “Het is echt fijn om jongens als Louis in onze ploeg te hebben, want ze hebben geen enkel idee van wat ze mogen verwachten. Ze zijn vaak onvoorspelbaar, het gaat op en af. De ene dag winnen ze een etappe of zitten ze in de vlucht van de dag en 24 uur later klampen ze aan in de gruppetto.”

Tips en tricks

In welke mate is een persoon als Hansen een steun en toeverlaat voor Louis Vervaeke? “Ik krijg veel tips van hem, maar niet alleen van hem, ook de anderen geven soms weetjes door. Zo heb ik in het begin geleerd dat het belangrijk is om na de aankomst zo weinig mogelijk tijd te verliezen, want anders worden de dagen alleen maar langer.”

Ook Adam Hansen wijst op het belang van rust in een grote ronde. “Vaak zijn jonge renners enorm nerveus. Je moet proberen om hen kalm te houden.” Daarvoor heeft de Australiër een vaste goeie raad. “Ik zeg hen altijd: wat er ook gebeurt in een etappe, je zult altijd ’s avonds in je hotelbed liggen. Probeer dus gewoon om alles te doorstaan.”

Tot slot: wanneer is de eerste Giro geslaagd voor Vervaeke? “Moeilijk te zeggen, maar ik zou me graag nog eens laten zien in één van de bergritten.” En wil Hansen nog een vervolg breien aan zijn reeks van 11 opeenvolgende rondes? “Zeker. Ik sta dit jaar gepland voor de Tour de France en de Vuelta en ik hoop dat ik dit nog heel mijn carrière mag blijven doen. I like it.”

© 2015 – StampMedia – Niels Timmermans