De Sint-Egidiusgemeenschap organiseerde op woensdag 10 februari 2010 een gocart race op de Antwerpse Groenplaats. Groepen jongeren van verschillende godsdiensten en geloofsovertuigingen namen het tegen elkaar op. In totaal namen 136 jongeren deel aan de race.

“Met dit initiatief willen we meer dialoog in de samenleving brengen”, zegt Pieter Wieërs van de Sint-Egidiusgemeenschap. ‘Dialogue on wheels’ is een vervolg op ‘Fietsen voor vrede’ van vorig jaar. Toen maakten de jongeren een fietstocht langs een moskee, een synagoge, een kerk, en een vrijzinnigencentrum. “Dit jaar kon ons project weer op veel medewerking rekenen van verschillende Antwerpse scholen. Zo probeerden we de jongeren aan te sporen om deel te nemen.”

Communicatie tussen aartsvijandens

“Communicatie tussen de verschillende groepsleden is heel belangrijk om de finish te halen. We wilden het nuttige aan het aangename koppelen. Via de gocart race is dit meer dan gelukt. De drempel laag houden en jongeren op een ludieke en sportieve manier aanspreken is ons doel.”

Speciale gasten op het evenement waren Pastor James Wuye en Imam Mohamed Ashafa. In de jaren negentig waren ze aartsvijanden van elkaar maar nu ijveren ze samen voor de vrede. Nadat ze eerst zelf achter het stuur van de gocart kropen, mocht het Nigeriaans duo de spits afbijten van de gocart race.

Van racen krijg je 't warm

Speciaal voor ‘Dialogue on wheels’ werd de Groenplaats omgetoverd tot een heus raceparcours. De sneeuw zorgde voor een extra dimensie aan de wedstrijd. “De koude is een extra motivatie om met een gocart te rijden want daar krijg je het warm van”, zegt Kim Karamanlis. “Zelf ben ik een Wicca (neo - heidense natuurreligie) maar in mijn groep zaten nog twee katholieken en een moslim.” Groepsnamen als goudvis, regenboog, boys on wheels en peace force passeerden de revue.

De racewedstrijd bestond uit verschillende rondes. Telkens raceten twee gocarts tegen elkaar. Soms had de ene ploeg een grote voorsprong maar op andere momenten was de spanning te snijden. Bovendien verliep de race niet altijd even vlot. “Onze tegenstanders reden op een van de hindernissen en namen zo half het tunneltje mee. Daarna sleurden ze nog een deel van de afsluiting mee. Ze werden gediskwalificeerd maar het was wel grappig”, vertelt Cary Heilmann.

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx