Google pakte vorige week uit met een splinternieuwe toepassing, hun spectaculaire Google Street View. Deze toepassing maakt het voor de surfer mogelijk om wegenkaarten als echte beelden te bekijken. Bijna alle straten - met uitzondering van de doodlopende straten - werden tussen 2008 en 2010 gefotografeerd door de wagens van Google Street View.

Google België laat weten dat er momenteel nog wagens rondrijden om beelden vast te leggen. Dat gebeurt omdat sommige opnames niet meer recent zijn. De opkomst van de nieuwe applicatie loopt echter niet van een leien dakje. De Belgische privacycommissie ontving al een hoop telefoontjes en e-mails, vertelt woordvoerster Eva Wiertz. Maar Google gaat in de verdediging: “De gebruikte beelden tonen enkel publieke plaatsen. Beelden van personen en van nummerplaten werden onherkenbaar gemaakt. Op vraag van de privacycommissie kunnen burgers die dat wensen, de afbeelding van hun woning laten schrappen.”

Wat vindt de gebruiker van Google Street View? Is het een inbreuk op de privacy? En welke maatregelen zouden er genomen kunnen worden?

Cloë Van Bael (21)
“Ik vind dat er wel een waarschuwing mag zijn voor Google gaat fotograferen. Al is het een openbare plaats, dus doen ze niets verkeerd. Het is pas wanneer Google Street View uit de hand zou lopen en dient als een continue controlepost, dat er ingegrepen moet worden. Er zouden ruzies kunnen ontstaan tussen echtparen. Waarom iemand op dat moment op een bepaalde plaats was bijvoorbeeld. Als Streetview beelden live zou streamen, moeten er wél maatregelen worden genomen. Het zou voor dieven heel makkelijk worden om te zien wanneer de eigenaars hun huizen verlaten.”

Simon Schellekens (19)
“Ik vind het een leuk speeltje. Het is zelden handig, maar vooral amusement op regenachtige dagen. Ik vind het niet echt een inbreuk op de privacy. Google Street View is hetzelfde als ter plekke door een straat wandelen. Wat je op Street View ziet, kan je ook in het echt zien, dat verandert niets aan privacy. Maatregelen vind ik overbodig, want mensen en nummerplaten zijn gecensureerd.”

Tim Van Der Kaa (23)
“Ik ben radicaal tegen Google Street View. Mijn suggestie is een kleine aanpassing, waarbij mensen die niet willen dat hun gevel online staat, het gewoon kunnen wissen. Ik vraag me af wat de volgende stap is. Bellen bij de mensen om het interieur ook te fotograferen?”

Jeannine Cloots (47)
“Ik vind het een inbreuk op de privacy, je bent nergens meer alleen. Inbrekers kunnen nu tot in detail hun prooi en routes kiezen. Anderzijds vind ik het wel tof. Het is leuk dat je zo je toekomstige huis al eens kan bekijken. Ik heb er dus een dubbel gevoel bij. Naar mijn mening gaan ze toch een beetje te ver.”

Kevin Van Deuren (22)
“Het is heel gemakkelijk. Je krijgt een gedetailleerd plan van de omgeving. Ik heb het nog maar één keer geraadpleegd en het leek me wel een toffe applicatie. Ik vind dat niet echt een inbreuk op de privacy. Voorbijgangers zien je huis toch ook? Zolang je binnen nog maar wat privacy hebt.”

Jill Goossens (20)
“Ik vind het een leuk initiatief. Het is vooral handig als je ergens naartoe gaat waar je de weg niet kent. Kijk voor je vertrekt even op Google Street View en je weet direct hoe het gebouw of de straat eruit ziet. Het bespaart je een hoop zoekwerk. Wat de privacy betreft, vind ik dat de mensen overdrijven. Nummerplaten en gezichten worden onherkenbaar gemaakt. Sommige mensen kan je toch nog herkennen, maar als je niks doet wat niet mag, zou dat toch geen probleem mogen zijn?”

Arno Jaspers (22)
“Ik vind dat de privacy meer geschonden wordt door de satellietbeelden die je op Google Maps kan zien. Bij Street View zie je alles van de straatkant, zoals elke voorbijrijdende auto het zou kunnen zien. Via de satellietbeelden kan je bij mensen in de tuin kijken, ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat leuk vindt.”

© 2011 - StampMedia - Kelly Coucheir en Jody Boeckx