Elke dag verkopen apothekers maar liefst 1,2 miljoen slaap- en kalmeerpillen. Maggie De Block startte al een campagne om te voorkomen dat we minder snel naar deze pillen grijpen. Maar hebben we al die pillen wel nodig?
Veel mensen willen problemen oplossen met medicatie. De meeste onder hen zitten zo lang aan de pillen dat ze uiteindelijk hun werking verliezen. Nochtans zijn er veel pillenslikkers die geloven in de helende kracht van medicatie. Het zit in dit geval tussen hun twee oren. Maar het kan ook zijn dat iemand helemaal niet gelooft in de werking van bepaalde medicatie, waardoor het lichaam ervoor zorgt dat ze hun werk niet doen. Dat beweert prof. doctor Andrea Evers althans.
Geloven wij nog steeds in therapie?
Weinig mensen voelen zich geroepen om in therapie te gaan. Onze samenleving focust vaak op het uiterlijk. Je moet vooral knap, slank en rijk zijn. Het innerlijke lijkt minder relevant en dat maakt tal van mensen onzeker. Nochtans gaan er weinigen in therapie omdat ze schrik hebben dat het niet zal helpen. Ze geloven niet dat het hen verder zal helpen, omdat therapie focust op het innerlijke van de mens. We worden er niet rijker, slanker of knapper van. Mensen associëren therapie met praten over de jeugdjaren of over onderwerpen die niet belangrijk zijn. Bovendien denken ze dat het jaren duurt vooraleer er resultaat is.
Waaruit bestaat de therapie?
Therapie gaat om het veranderen van het geestelijk welzijn van de mens. Het is aan de therapeut om zich in te leven in de problemen en klachten van zijn patiënt. De bedoeling is om op zoek te gaan naar de positievere kanten van het leven. Zo moet de therapeut ons tot inzicht brengen door probleemgericht te werken in het verleden, het heden en de toekomst. Elke therapievorm staat voor een bepaalde kijk op het leven en zorgt ervoor dat we uit onze problemen geraken.
Hoe problemen oplossen?
Wie problemen, moeilijkheden of angsten heeft, kan dit op verschillende manieren oplossen. Met een vertrouwenspersoon praten is een mogelijkheid, maar ook therapie is het overwegen waard. Ook medicatie kan helpen. Nuttig om te weten is dat er 24/7 een telefonische hulplijn beschikbaar is.