(PIDMAG) Welke afweging maak je bij het kiezen van een studie? Kies je voor een studie die je niet zo ligt, maar waarbij je verzekerd bent van werk? Of volg je je instincten om te doen wat je graag doet? Loes, Stijn, Kate, Florian en andere jongeren vertellen over hun eigen ervaringen en hun toekomstplannen.
Loes Liemburg
Loes Liemburg (26) studeerde in 2010 af als bachelor in de Godsdienstwetenschappen in Groningen. Daarna zocht ze twee jaar tevergeefs naar werk. Tijdens deze periode deed ze korte baantjes zoals postbode en deed ze ook een onbetaalde stage met behoud van uitkering. “Waarom ik geen werk vond? Ik had geen ervaring en niemand wist wat ik met dat diploma van mij eigenlijk kon aanvangen. Ik wist ook zelf niet wat ik er eigenlijk mee kon gaan doen.” In september 2012 scheef Loes zich in voor de Master Journalistiek in Antwerpen. Alle vacatures waar ze interesse voor had, vroegen iemand met een opleiding journalistiek.
“Ik heb nu meer vertrouwen in de toekomst en hoop werk te vinden na deze opleiding. Al durf ik niet te optimistisch te zijn. Ik vrees dat ik een aantal freelance baantjes zal vinden, maar daarnaast nog een andere job zal moeten uitoefenen om rond te komen.”
Stijn Decoene
Stijn Decoene (22) studeerde een Bachelor Handelswetenschappen, met als specialisatie Financiën en Verzekeringswezen. In juni 2012 studeerde hij af. “Tijdens mijn laatste jaar deed ik stage bij ING. Na mijn studie kon ik meteen bij deze bank aan de slag. De job sluit volledig aan bij mijn opleiding en ik vind het dan ook erg leuk om hier te werken.” Onmiddellijk nadat hij was afgestudeerd kreeg Stijn een proefcontract van zes maanden. In januari dit jaar werd dat dan omgezet in een contract van onbepaalde duur. Hij zie de toekomst rooskleurig in: “Eerst moet ik een paar jaar ervaring opdoen in het kantoor zelf. Daarna kan ik eventueel doorstromen naar een andere functie binnen de bank.”
Kate Crikemans
Kate Crikemans (20) studeerde in 2012 af als kinderverzorgster. In september begon ze een opleiding in het Volwassenonderwijs Jeugd en Gehandicaptenzorg, maar dat was haar ding niet. Vanaf november is ze op zoek naar werk, wat niet gemakkelijk verloopt. “Potentiële werkgevers vragen steeds naar een werkkaart, een systeem voor langdurig werklozen. Dat is fiscaal interessanter voor hen. Of ze vragen om het statuut van zelfstandige aan te nemen, maar dat is voor mij niet interessant.” Ondertussen heeft ze af en toe een interim-job. Voor de toekomst heeft ze echter grote plannen: “Ik wil eerst een tijdje werken om ervaring op te doen en geld te sparen. Daarna wil ik een eigen crèche openen.”
Florian Vandemeulebroucke
Florian Vandemeulebroucke kwam op zijn twaalfde in contact met jongleren. Hij werd erdoor gefascineerd en op z’n achttiende besloot hij naar ESAC, de Hogeschool voor Circus in Brussel te trekken. Voor zijn omgeving was dit geen evidente keuze. In 2011 studeerde hij er af als Bachelor in de Circuskunsten. Sindsdien werkt hij aan zijn carrière als jongleur. "Het was niet altijd gemakkelijk, maar de laatste tijd gaat het steeds beter. Zo treed ik steeds vaker op in het buitenland, binnenkort zelfs in Shanghai." Florian ziet de toekomst dan ook positief tegemoet: "Ik hoop steeds meer bekendheid te verwerven en veel te kunnen optreden. Ondertussen blijf ik verder werken aan mijn eigen stijl die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld."
© 2013 - StampMedia - Tekst: Leen Vermont, Foto: Pauline Poelmans, Video: Tom Corthaut, Thomas Verstrepen, Christophe Davids
Deze artikels verschenen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia op 27/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 11/04/2013