De première van de voorstelling 'Het eenzame beest' in HETPALEIS, die gepland stond voor vandaag 11 februari, is uitgesteld naar zaterdag 14 februari. Het stuk gaat over hoe jongeren zich kunnen verliezen in een fictieve wereld. Maar de vertoning was zowel op inhoudelijk als technisch niveau niet klaar.

Games

Volgens dramaturge Kerensa Verhoosel was de inhoudelijke kwaliteit van de productie prioritair en werd daarom de première een aantal dagen uitgesteld. ‘Het eenzame beest’ is een voorstelling waarin de grenzen tussen fictie en realiteit vervagen. Games bieden je de kans om te vluchten in een fantasiewereld. “Maar de rechten voor het spel ‘Grand Theft Auto IV’ lieten lang op zich wachten, dus hebben wij voor een ander spel gekozen, waarin je de vrijheid hebt om met je skateboard een virtuele wereld te verkennen. “Met romantische muziek op de achtergrond krijgt de game een poëtisch gehalte”, aldus de dramaturge.

Totstandkoming

“Mijn neefje Loewie van 13 vertelde mij over games. Hoe hij daarmee omgaat, welke impact ze op hem hebben, hoeveel van zijn leeftijdsgenoten ermee bezig zijn. Na het gesprek met Loewie leek het me interessant om games in een voorstelling te lassen”, vertelt theatermaker An de Donder. “De voorstelling wordt heel fragmentarisch gemaakt. Wij hebben de tekst ontbeend en van die gelegenheid gebruik gemaakt om met games de ontbrekende delen op te vullen”, zegt coach Michel Van Dousselaere. “Die games maken deel uit van de cultuur van jongeren van 12 tot 14 jaar. Ik denk dat games voor sommige kinderen een vlucht zijn uit een bepaalde realiteit. Er zijn kinderen die helemaal opgaan in de fictieve wereld en uren en uren spelen zonder te weten wat er buiten het spel gebeurt.”

Eenzaamheid

“Het eenzame beest wil geen boodschap geven maar eerder een uitvergroot beeld van een bepaald soort jongeren schetsen. Jongeren zijn vaak eenzaam en vluchten in fantasieën, dromen of idealen. Het toneelstuk is daarom specifiek gemaakt voor 12- tot 14-jarigen, maar ouderen zullen er ongetwijfeld ook van kunnen genieten”, aldus Kerensa Verhoosel. De combinatie van games en tekst zal tijdens de opvoering voor de nodige humor zorgen. “Toch is het belangrijk om de gevoelens van de jongeren te respecteren, ondanks de humor in de voorstelling. De periode tussen 12 en 14 is waanzinnig zwaar omdat je met zoveel emoties geconfronteerd wordt: liefdesverdriet, ontluikende seksualiteit, miskenning op school, … Op zich zit er weinig humor in die periode van je leven”, concludeert Michel Van Dousselaere.

Op 17 februari 2009 om 20u15 vindt op HETPALEIS een lezing plaats over games.
Gratis, maar reserveren is aangeraden op het nummer 03 202 83 60.
Meer info op www.hetpaleis.be

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 11/02/2009